Železniční doprava

Metro v Praze oslaví 40 let od zahájení provozu

Dopravní podnik hlavního města Prahy v týdnu od 5. do 9. května 2014 oslavuje čtyřicáté výročí zahájení provozu pražského metra.

První stopy pražského metra zasahují hluboko do první poloviny 20. století, vůbec první zmapovaný návrh pražské podzemní dráhy nese dokonce letopočet 1898. Každý by si jistě v dlouhé éře hledání koncepčního a technologického řešení budoucího metra, příprav či započetí výstavby prvního úseku našel to své důležité historické datum.
 
Rok 2014 a jeho 9. květen je ovšem neoddiskutovatelným dnem, kdy pražské metro dovršilo 40 let od chvíle, kdy poprvé svezlo cestující. Dopravní podnik si s hrdostí připomíná toto velkolepé dílo několika generací dopraváků, ať již stály u zrodu, výstavby či u samotného provozu. Velký dík patří i tisícům zaměstnanců, kteří se v dnešní době o tento živoucí organismus každý den starají.

Tak jak se po čtyři desetiletí metro rozrůstalo, měnilo tvář povrchové dopravy v naší metropoli, přinášelo kvalitu do veřejné dopravy, ale také proměňovalo samotný Dopravní podnik a ovlivnilo život tisíců jeho zaměstnanců. V době svých čtyřicátin se metro může pochlubit více jak půl miliardou přepravených cestujících za rok, celkem 59,4 kilometry na 3 linkách s 57 stanicemi, ke kterým zanedlouho do sítě přibydou další čtyři. Věřme, že metro coby ekologický způsob přepravy bude i nadále neodmyslitelnou součástí hlavního města, každodenním kvalitním a spolehlivým průvodcem na našich cestách.

 

Přečtěte si také

Back to top button