Železniční doprava

České dráhy přepravily o 3 miliony cestujících více, celkem jejich služeb využilo 169 milionů zákazníků

Již třetí rok za sebou zaznamenaly České dráhy rostoucí zájem o své služby. V roce 2012 přepravily o 3 miliony cestujících více oproti roku 2011, a to navzdory vstupu konkurence například na linku Praha – Ostrava.

České dráhy loni přepravily celkem téměř 169 milionů cestujících. České dráhy zaznamenaly rostoucí zájem o cestování v dálkové i mezistátní dopravě. Větší poptávka cestujících po železniční dopravě je také v segmentu příměstské dopravy některých aglomerací, především v Praze.
 
Regionální doprava posiluje tam, kde je dostatečná poptávka (husté osídlení v okolí tratě), do provozu byly uvedeny nové vlaky a byly nabídnuty vylepšené jízdní řády, např. zavedením přímých spojů.
Češi tak potvrzují značnou oblibu vlaků. Na každého obyvatele včetně kojenců a seniorů připadá v průměru 17 cest vlakem za rok. S velkým náskokem se jedná o nejvyšší hodnotu mezi novými členy Evropské unie. Češi usedají do vlaků přibližně stejně často jako Francouzové, Belgičané nebo Nizozemci a díky tomu uzavírají první třetinu zemí Evropské unie, kde lidé nejčastěji využívají vlak pro své cesty.
 
 
2012
2011
 
Počet přepravených osob
168,787 mil.
165,752 mil.
+1,8 %
Přepravní výkon oskm
6 907,258 mil.
6 635,102 mil.
+4,1%
 
O společnosti České dráhy, a.s.

České dráhy patří k předním železničním dopravcům v rámci Evropské unie. V roce 2012 využilo jejich spoje 169 milionů cestujících. Zákazníci pozitivně vnímají probíhající změny v kvalitě poskytovaných služeb a jejich počet roste zejména v dálkové a v příměstské dopravě. Společnost loni uvedla do provozu přes 240 nových nebo modernizovaných vozů a lokomotiv. K úplným novinkám patří elektrické jednotky RegioPanter a motorové jednotky RegioShark. 

 

Přečtěte si také

Back to top button