Silniční doprava

Průzkum: Skoro polovina subjektů chce více státních peněz na dopravní stavby

Větší podporu státu na rozvoj dopravní infrastruktury by přivítalo přes 46 procent respondentů.

Proti tomuto záměru se vyslovilo 26,6 procenta, zatímco 27,3 procenta to nepovažuje za důležité. Vyplývá to z nejnovější ankety stavebního magazínu Skypaper, ve které v březnu a dubnu hlasovalo přibližně 150 subjektů. „Souboj o státní dotace připomíná zápas v přetahování lanem. Tým inženýrských staveb chce strhnout na svou stranu peníze na dálnice a železnice, developeři zase do výstavby bytů. Za delší konec provazu zatím tahá první skupina,“ míní šéfredaktor Skypaperu Petr Bayer.
 
Stát by mohl podle posledních záměrů napumpovat navíc miliardy korun do nastartování chřadnoucí ekonomiky, například právě do výstavby komunikací. Priority určí připravovaná dopravní strategie, kterou v dohledné době projedná vláda. „Jde zejména o dálnici D1 kolem Přerova, silnici R35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí či D3. Ze železnice nás čeká především dokončení železničních koridorů. Na tyto a další projekty můžeme od příštího roku čerpat z evropských fondů až 100 miliard korun, “ upozorňuje ministr dopravy Zbyněk Stanjura.
 
EU již přislíbila ČR na období 2007 až 2013 zhruba 5,8 miliardy eur (přibližně 150 miliard Kč) na výstavbu dopravní infrastruktury. „Tyto prostředky bohužel nebudou vyčerpány v celé výši. Je to částečně způsobeno chybami při podávání žádostí, částečně také zpožděním při realizaci projektů,“ podotýká prezident Svatu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš.
 

Přečtěte si také

Back to top button