Silniční doprava

Přepravu zboží na českých silnicích ohrožují fantomoví dopravci

Nezvládnuté bezpečnostní riziko stojí firmy stamiliony korun

Více než stamilionové škody na ukradeném zboží způsobují ročně tak zvaní fantomoví dopravci jeho odesílatelům. Hlavním principem je zneužití identity skutečného přepravce. Při páchání této trestné činnosti velmi často používají doklady, které jsou špatně rozeznatelné od dokladů skutečných přepravních firem. Pro samotné odesílatele nákladu je nezřídka značně komplikované prověřit předložené dokumenty a odhalit jejich pravost. Fantomoví přepravci jsou si této skutečnosti vědomi, a tak padělají nejen doklady firem, ale i doklady osobní či registrační značky vozidel. Mezi nic netušícím odesílatelem a dopravcem dojde k uzavření smlouvy a k následné nakládce zboží, která však do místa určení nedorazí.

Fantomoví dopravci jako významné bezpečnostní riziko

Přečtěte si také

„Fantomoví dopravci patří mezi největší bezpečnostní rizika v logistice. Často jde o účelově zakládané firmy s krátkou nebo žádnou historií, které lákají klienty na zajímavou cenovou nabídku. Podvodné firmy jsou bohužel čím dál rafinovanější a některé již disponují nemalými finančními prostředky, za něž jsou dokonce schopny nakupovat i firmy s historií. Nejčastěji pak během přepravy kradou hračky, elektroniku, pneumatiky, kosmetiku. Nemizí jen jednotlivé zboží, ale v některých případech i celé kamiony,“ upozorňuje Miroslav Staško z bezpečnostní agentury SECURITAS, která se zabývá i zabezpečením přepravy a střežením nakládky a vykládky zboží.

Podvodné firmy kradou identitu seriózních přepravců

Podvodné firmy si ‚zapůjčují‘ například identitu maďarských, slovenských, ukrajinských a dalších přepravců. V místech nakládky řidiči předkládají padělané doklady. „Při komunikaci se zákazníky se pachatelé vydávají za fiktivní osoby, které se mnohdy ztotožňují se skutečnými zaměstnanci (uvedení na webových stránkách skutečné firmy), zasílají nepravdivé padělané pojistné smlouvy a registrační značky vozidel jsou také falešné,“ popisuje David Schön z policejního prezídia. Celková výše odcizeného zboží v loňském roce byla 102 milionů korun.

Jak zabezpečit dopravu zboží po silnici

Riziko organizovaných krádeží a podvodného jednání mohou výrazně omezit moderní technologie, například sofistikované kamerové systémy, detekční a monitorovací prostředky, případně dálkový dohled nad provozovanými vozidly, střežení nakládky i vykládky zboží. „Outsourcingem bezpečnosti získá logistická firma úsporu vlastních nákladů a profesionální výkon služeb s případnou odpovědností za vzniklé ztráty. Logistické firmě to umožňuje soustředit se na vlastní byznys a v případě spojení s opravdovými bezpečnostními profesionály má firma zajištěn komplexní servis s efektivně řízenými bezpečnostními procesy,“ uzavírá SECURITAS.    

Mechanika fantomových přepravců, časté případy:   

Odesílateli se přihlásí v minulosti ověřený dopravce, který dané zboží naloží, ale nedoveze již do místa určení. Odesílatel následně kontaktuje bývalého majitele a vzápětí zjišťuje, že se stal obětí podvodníka. V rámci šetření se následně zjistí, že firma byla prodána jinému (neznámému) subjektu. 

Odesílateli se přihlásí fantomový dopravce, který se vydává za dopravní společnost, která má na trhu dobré jméno, ale následně se zjistí, že náklad nedorazil do místa vykládky. Později se vyjde najevo, že registrační značka kamionu a návěsu, doklady řidiče, ale i ostatní dokumenty fantomového dopravce byly falešné.

Přečtěte si také

Back to top button