Zprávy

Kapsch nabídl ministerstvu dopravy odkoupení provozování mýtného

Společnost Kapsch, která v Česku provozuje mýtné, poprvé potvrdila, že nabídla prodej části svých aktivit státu. Nabídka podle vedení firmy stále platí, české ministerstvo dopravy ji však zatím odmítá.

Mluvčí Kapsch David Šimoník potvrdil, že firma loni na podzim předložila ministerstvu dopravy nabídku na odkoupení části společnosti Kapsch Telematic Services. Nabídka však zatím není konkrétní, neobsahuje například cenu ani seznam toho, co všechno by Kapsch státu vlastně prodal.
 
„Když jsme viděli složitost přípravy obřího mýtného tendru, už loni na podzim jsme ministerstvu navrhli, aby ředitelství silnic a dálnic nebo jiná složka státu v nejbližším období razantněji vstoupila do provozování mýtného, ​​podobně jako je tomu v jiných zemích, například v Rakousku,“ řekl Karel Feix, generální ředitel Kapsch v České republice.
 
České ministerstvo dopravy tvrdí, že oficiální nabídku, která by obsahovala cenovou kalkulaci a přesné vymezení toho, co by vlastně mohl stát koupit, nedostalo.“ Nabídli nám tu svou firmu, kterou tu mají, abychom koupili těch 120 nebo 150 lidí, kteří dnes pracují na mýtném a abychom stávající systém provozovali sami,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.
 
„Nechápeme, proč se odborníci Kapsch nyní nesoustředí spíše na nastudování zadávací dokumentace a podle všeho vymýšlejí jiné varianty, než je férová soutěž, která nepreferuje žádnou technologii,“ dodal.
 
Podle ministra, postup při řešení mýtného stanovila ve svých usneseních vláda. „Musím říci, že my máme jednoznačné usnesení vlády, že vláda chce neutrální výběrové řízení, no a to jsme udělali. Pokud by někdo, další ministr, chtěl navrhnout vládě změnu usnesení, já proti tomu nic nemám, ale takové zadání jsme nikdy nedostali, abychom jednali s Kapsch o odkupu,“ řekl Ťok.
 
Lidé pohybující se kolem mýtné problematiky považují nabídku Kapsch za taktiku, aby měla firma jistý alespoň částečný vliv na mýtný byznys v příštích letech.
 
Podle Feix by se tak stát zbavil kritizované závislosti na jednom externím partnerovi.“ Z nám neznámého důvodu ministerstvo na naši nabídku nijak nereagovalo, pouze odkázalo až na případné rozhodnutí nové vlády,“ upřesnil Feix.
 
„Já jsem panu Feix i Kapsch říkal, že si nyní neumím představit, že ponesu materiál na vládu, že zastavíme soutěž, kterou jsme za velké peníze nachystali a že místo toho budu navrhovat odkoupení systému,“ uvedl ministr dopravy.

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button