Logistika a sklady

Linde Material Handling představuje unikátní bezpečnostní systém Linde Safety Pilot

Společnost Linde Material Handling (Linde MH), přední evropský dodavatel manipulační techniky, představuje v těchto dnech světově ojedinělý bezpečnostní asistenční systém Linde Safety Pilot.

Systém, který řidičům manipulační techniky kromě jiného umožňuje zjistit hmotnost nákladu a s tím související maximální výšku zdvihu pro dané břemeno a jeho těžiště, také včas upozorní řidiče na každé případné překročení mezních hodnot vozíku a v případě nebezpečí aktivně zasáhne do řízení. Linde Safety Pilot je představován v německém Mainzu na interaktivní akci s názvem World of Material Handling, kde jsou během května prezentovány trendy a vize 
v oblasti interní logistiky. Systém významným způsobem přispívá k bezpečnosti provozu vysokozdvižných vozíků.
 
Při každé lidské činnosti se občas stávají chyby. Pokud jde o nehody při řízení vysokozdvižných vozíků, jejich nejčastější příčinou bývá lidský faktor. Nedostatek potřebných znalostí nebo nepozornost řidiče může zavinit převrácení vozíku, velmi vážná zranění, poškození nákladu i vybavení skladu, následně fatální výpadek celého logistického řetězce. Unikátní asistenční systém řidiče Linde Safety Pilot znamená v této oblasti velkou pomoc a podporu. Displej systému pomáhá řidiči vozíku vyhýbat se nebezpečným situacím, minimalizovat riziko nehody a zvýšit bezpečnost práce.
 
V souladu s předpisy pro prevenci rizik musí být průmyslové vozíky provozovány způsobem, který zajišťuje zachování stability vozíku v každé provozní situaci. Řidič vysokozdvižného vozíku je v konečném důsledku odpovědný za to, že zvedané břemeno nepřekročí nosnost vozíku, že pro daný náklad nepřekročí maximální povolenou výšku zdvihu a současně ještě přitom musí brát v úvahu polohu těžiště nákladu. 
 
Řidiči tak často musí posuzovat tři veličiny, z nichž některé mohou často jen zhruba odhadnout. Přestože je každý vozík vybaven zátěžovým diagramem, může se v praxi stát, že řidič vystaví sebe nebo ostatní spolupracovníky vážnému nebezpečí. Linde Safety Pilot nabízí v takových situacích skvělou podporu, protože řidiči stačí jeden pohled na displej ve výši očí a má k dispozici okamžitou odpověď na všechny tři neznámé. Řidiči se zobrazí nejen poloha těžiště, aktuální hmotnost břemene, ale i výška zdvihu, která je pro daný náklad maximálně možná.
 
Linde Safety Pilot však není pouze jen indikačním nástrojem. Pokud se řidič ocitne v nebezpečné oblasti nebo dojde k nějaké jiné nečekané chybě, je včas varován akustickým i vizuálním způsobem a řídicí jednotka vozíku aktivně zasáhne a upraví provozní funkce vozíku. Například pokud se řidič snaží uložit náklad na polici regálu a přiblíží se přitom limitu nosnosti, rychlost zdvihu se automaticky snižuje. Pokud řidič pokračuje ve zdvihání břemene a dosáhne maximální výšky zdvihu pro daný náklad, je deaktivován pojezd vozíku i funkce náklopu stožáru.
 
Rychlost pojezdu je řízena stejným způsobem – ve vztahu k danému nákladu, výšce zdvihu, úhlu náklopu stožáru a poloze těžiště. Jinak řečeno, pokud řidič zdvihá náklad při současném pojezdu, je rychlost vozíku automaticky snížena. Technologie tohoto asistenčního systému získává data z měřicích senzorů na různých místech vozíku a předává je řídicí jednotce. Základním stavebním kamenem systému je elektronický zátěžový diagram.
 
Jedno řešení – mnoho funkcí
Větší ochrana proti možným chybám obsluhy je pouze jednou z výhod inovativního Linde Safety Pilot systému. Systém přináší značný komfort také tím, že pomáhá řidičům v jejich práci a nabízí jím důležitou přidanou hodnotu. Řidič si může v několika menu pomocí otočného přepínače ve své loketní opěrce zvolit celou řadu submenu:
– předvolba výšky zdvihu;
– omezení výšky zdvihu (prevence kolize s vraty nebo stropem);
– hranice poklesu vidlic – pro zamezení jejich opotřebení (podbroušení) a zamezení vznikajícího hluku;
– funkce váhy břemene – například pro kontrolu nakládaného zboží;
– nastavení dynamických parametrů, které mohou být individuálně nastaveny pro každý provoz;
– spotřebovaná energii v kWh;
– rychlostní limit, který lze použít například při jízdě s přívěsem.
 
Představení Linde Safety Pilot je výsledkem mnoha let vývoje a testování. „Ačkoliv jsou elektronické asistenční systémy jako ESC (Electronic Stability Control) dnes často součástí základní výbavy osobních vozů, řešení tohoto druhu není snadné přenést do oblasti manipulační techniky. Správná aplikace vyžaduje speciální technickou analýzu, kvůli velké variabilitě zdvihacích zařízení, pneumatik, zdvihových stožárů a možností umístění těžiště.
 
To je důvod, proč jsme tak hrdí, že nabízíme našim zákazníkům asistenční systém ušitý na míru potřebám jejich vozíků, v podobě Linde Safety Pilot systému. Toto řešení umožní našim zákazníkům provozovat jejich vozíky bezpečněji a s větší produktivitou, zatímco řízení vozíků se stává komfortnější a jednodušší,“ říká Harald Will, CTO (Chief Technology Officer) v Linde MH.
 
Linde Safety Pilot bude nejprve dostupný pro čelní elektrické vozíky E 20–E 50 s nosností 2–5 tun. Během roku se rozšíří nabídka i pro vozíky E 16–E 20 s nosností 1,6–2 tuny. Linde Material Handling GmbH, součást KION Group AG, je jedním z vedoucích světových výrobců vysokozdvižných vozíků a vybavení skladů a je leaderem trhu v Evropě. Společnost nabízí odbornost, kterou získala za mnoho dekád vývoje a výroby elektrických pohonných systémů pro své externí zákazníky. Linde Material Handling je aktivní nadnárodně, provozuje výrobní závody a provádí finální montáž ve všech klíčových světových regionech. Společnost poskytuje prodej a servisní služby ve více než 100 zemích. Ve finančním roce 2013 zaměstnávala 13 800 pracovníků a dosáhla prodejů 2 881 miliardy eur.
 

Přečtěte si také

Back to top button