Logistika a sklady

Globální ekonomický výhled pro rok 2013

Colliers International se zabývá faktory, které ovlivní globální trh s komerčními nemovitostmi v novém roce.

Po roce 2012, který byl pro globální trhy komerčních nemovitostí náročný, přichází Colliers International se svými předpověďmi pro rok 2013. Mark Charlton, vedoucí průzkumu trhu v Colliers International komentuje: „Vstoupili jsme do roku 2013, ve kterém jsou investoři méně ochotni podstoupit riziko než kdykoliv předtím. Před rokem viděli investoři vývoj evropské ekonomiky optimističtěji a nesoustředili se tolik na fiskální útes v USA. Navzdory této změně nálady věříme, že je mnoho důvodů  proč být v nadcházejícím roce pozitivní. Níže uvádím pět našich klíčových předpovědí pro rok 2013.“
 
1. Růst HDP v USA poklesne, následně dojde k oživení
Rok 2013 bude třetím rokem v řadě, kdy HDP poroste o 2 – 2,5 %. K největšímu růstu dojde v druhé polovině roku, kdy hrozba fiskálního útesu a stávka ILA v přístavech na východním pobřeží USA budou již za námi.
 
2. Pracovní spory naruší obchod
Neshody mezi vedením společností a zaměstnanci z různých příčin budou mít vliv na hospodářský růst v tomto roce. Po celém světě existuje řada problémů v přístavech, z nichž ty nejsledovanější můžeme najít ve Spojených státech, Číně a Panamském průplavu. Také v Evropě lze očekávat vzpoury zaměstnanců ve Španělsku a Řecku, které se potýkají s problémy. Nová úsporná opatření ve Francii by také mohla vyvolat stávky ve veřejném sektoru.
 
3. HDP Indie předčí očekávání prognostiků
Růst HDP Indie dosáhne 6,5 % v roce 2013. Předchozí prognózy hospodářského růstu utrpěly revizí směrem dolů, která byla provedena z důvodu nedostatečně realizovaných reformních opatření očekávaných od současné vlády. Nicméně indická vláda nedávno projevila velké odhodlání zavést řadu fiskálních a hospodářských opatření. Očekává se, že indická centrální banka sníží bankovní sazby v prvním čtvrtletí 2013, což bude dále podporovat růst.
 
4. Čína zaznamená růst poptávky po skladových prostorách
Relativně malá část území Číny byla určena k výstavbě skladových nemovitostí. Tato omezená nabídka v kombinaci s několika faktory na straně poptávky, zejména s růstem čínského logistického trhu, udělá v roce 2013 z čínských skladových prostor vysoce výkonné odvětví.
 
5. Mexický ekonomický růst předběhne Spojené státy a Kanadu
Mexiko zaznamenalo tři roky nepřetržitého růstu a tak očekáváme, že tento rozvíjející se trh porazí své severní sousedy z hlediska procentního růstu HDP v roce 2013. Očekává se, že HDP Mexika poroste o více než tři procenta díky ekonomické stabilitě vyvolané nástupem prezidenta Enriqua Peña Nieta k moci.
 
O Colliers International
Colliers International je jedním z předních celosvětových poskytovatelů realitních služeb. Působí v 522 kancelářích v 62 zemích světa a zaměstnává přes 12 000 profesionálů. Jako dceřiná společnost FirstService Corporation (NASDAQ: FSRV; TSX: FSV and FSV.PR.U) nabízí zázemí silného finančního partnera a lokálního managementu, které klientům zaručí zodpovědné a iniciativní řešení jejich realitních potřeb. Colliers poskytuje řadu služeb jak uživatelům prostor, tak i vlastníkům a investorům, které zahrnují korporátní služby, prodeje a pronájmy nemovitostí, správu nemovitostí a asset management, projektový management, investiční prodeje a poradenství, oceňování nemovitostí, hypoteční poradenství a průzkum trhu. Colliers International působí na českém trhu od roku 1994. Porota CEE Real Estate Quality Awards 2012 ocenila Colliers International nejlepší agenturou v segmentu průmyslových nemovitostí, nejlepší agenturou v oblasti kancelářských nemovitostí a nejlepší společností v oblasti property managementu. Společnost The Lipsey Company a magazín National Real Estate Investor zařadily Colliers International na druhé místo mezi poskytovateli komerčních realitních služeb. 
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button