Logistika a sklady

Společnost GLS pokračuje v modernizaci vozového parku, roční objem emisí na jeden vůz snížila o 15 %

Nadnárodní přepravce balíků GLS v rámci Evropy meziročně snížil objem emisí průměrně vyprodukovaných jedním vozem o 15 %. Srovnání vychází z dat za fiskální rok 2015/2016 a 2016/2017.

Koncem prvně zmíněného období měla GLS celkem 20 000 vozidel pro přepravu zásilek, o rok později již 26 700. GLS nasazuje stále více elektrických dodávek i vozů na CNG (zemní plyn) a LPG (zkapalnělý propan butan), ve městech posiluje počty nákladních elektrokol.
 
Více jak 180 elektrických dodávek
Společnost GLS se snaží eliminovat a vynahrazovat negativní dopady své činnosti na životní prostředí. Proto v rámci svého ekologického programu ThinkGreen neustále modernizuje svůj vozový park, vysazuje stromy a podporuje projekty k ochraně životního prostředí. „Oblasti udržitelného rozvoje se dlouhodobě věnujeme a stále se zdokonalujeme. V současné době GLS v rámci své mezinárodní sítě využívá již více než 180 elektrických dodávek, 250 dodávek na CNG a 33 na LPG,“ uvádí Pavel Včela, ředitel GLS Česká republika, a dodává: „Jestliže v roce 2014/2015 splňovalo 84 % našich dodávek a nákladních automobilů emisní normu Euro 4 a vyšší, nyní se jedná již o 92 % našich vozidel. Euro 5 nebo vyšší normu splňuje 63 % vozového parku, a pokud hovoříme jen o České republice, tak jsme dokonce nad celoevropským průměrem s téměř 80 %.“
 
Nákladní elektrokolo uveze až 200 kilogramů
V rámci zohledňování přísnějších ekologických kritérií na doručování zásilek nasazuje GLS ve velkých městech do provozu stále více nákladních elektrokol. „Výhodou je, že tento způsob dopravy neobtěžuje obyvatele hlukem a zplodinami. Elektrokola se dostanou i do městských částí, kam nesmí dodávky. Jedno nákladní elektrokolo zvládne uvést až 200 kilogramů balíků, denně doručit zásilky až na 70 míst, a zároveň udržuje kurýry v dobré kondici,“ dodává Pavel Včela. V současnosti GLS navyšuje počet nákladních elektrokol zejména v Rakousku, Itálii, Německu, Maďarsku, Belgii a Španělsku a připravuje jejich nasazení i v ČR.
 
Reálné kroky k lepšímu životnímu prostředí
Společnost GLS usiluje o minimalizaci dopadů balíkové přepravy na životní prostředí. Svůj systém managementu životního prostředí má certifikován podle normy ISO 14 001:2015, s jejíž pomocí pravidelně zaznamenává a monitoruje svůj pokrok v oblasti ekologie. GLS v rámci celé skupiny data týkající se emisí, spotřeby zdrojů a likvidace odpadů. Metoda využívaná pro výpočet emisí je v souladu s normou ISO 14064-1 a Kjótským protokolem o snižování emisí skleníkových plynů. Výsledky dlouhodobého úsilí GLS pravidelně zveřejňuje ve Zprávě o udržitelném rozvoji. GLS také pravidelně obměňuje svůj vozový park s důrazem na ekologické aspekty nově pořizovaných vozů. Emise vzniklé přepravou balíků kompenzuje výsadbou stromů do české krajiny. GLS je také generálním partnerem projektu Do práce na kole, kde podporuje českou veřejnost v tom, aby pro cestu do práce zvolili místo automobilu kolo či běžecké boty a další tvorbou emisí tak nezatěžovali životní prostředí.

Přečtěte si také

Back to top button