Logistika a sklady

Dlouhodobý proklientský přístup P3 přináší opět výsledky – společnost dosáhla v roce 2017 rekordního růstu

Historicky vysoká obsazenost, akvizice dalších pozemků i výstavba nových skladovacích prostor. Čísla P3 za uplynulý rok znovu ukazují, že klienti si vizionářského přístupu společnosti cení.

Společnost P3, průmyslový developer a správce logistických nemovitostí, může bilancovat nad dalším úspěšně ukončeným rokem. Napříč devíti evropskými trhy nyní spravuje více než 4 miliony m² prémiových skladových prostor, a to při obsazenosti 97 %, která je zároveň historickým maximem společnosti. Za uplynulý rok přibylo do evropského portfolia téměř 600 tisíc m² nových budov a skrze akvizice dalších 100 hektarů pozemků, na nichž je možné stavět. Společnost investovala například ve Španělsku, kde hned zkraje roku uskutečnila akvizici portfolia v hodnotě více než 240 milionů eur. 
 
Spolu s přibývajícím prostorem narůstalo také portfolio zákazníků. Mezi těmi se objevila také nová, zvučná jména jako zástupce auto-moto sektoru Lamborghini-Ducati, gigant tabákového průmyslu British American Tobacco, společnost Antalis nebo BSH Electrodomésticos. Někteří ze stávajících klientů se naopak stěhovali do nově připravených prostor. Mezi nimi například FM Logistic, eMAG nebo Kuehne + Nagel. Dohromady tak P3 pečuje ve svých skladech o více než 360 firem. 
 
Mnoho z těchto změn se odehrálo i na českém trhu. Z kraje roku společnost dostavěla první třetinu parku P3 Prague D11 a na konci roku zde předávala další dokončenou budovu jednomu ze svých dlouhodobých klientů. Dvojitý úspěch slavila také v Ústeckém kraji – tři měsíce po oznámení akvizice nového pozemku 
P3 Lovosice pro něj získala prvního nájemce. V těsné blízkosti přibyl navíc do stávajícího portfolia i nový park P3 Lovosice Cargo. 
 
„Každou novou výstavbu nebo akvizici pečlivě zvažujeme. Víme, že pro naše nájemce je důležitá nejen dobrá dopravní dostupnost, ale také faktory jako je například potenciál pracovní síly, životnost budovy a použitých materiálů, nebo příjemné prostředí pro zaměstnance.,“ hodnotí Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku. 
 
O dvě nové budovy se rozrůstá také pražský park P3 Prague Horní Počernice. Synergii růstu P3 a jejich klientů ilustruje také Alza, která se právě z Horních Počernic rozrostla i do P3 Prague D8. Bude zde využívat budovu o rozměrech blížících se k 22 tisícům m².  Aktuálně se tak česká pobočka P3 stará o 76 budov a více než 150 klientů.
 
„Úspěchy loňského roku reflektují naše dlouhodobé cíle, a to jak v oblasti developmentu, tak co se akvizic týče. Poptávka po prostorech překonává nabídku prakticky ve všech klíčových evropských lokalitách a já osobně nevnímám žádné signály oslabování tohoto trendu. Pokud budeme pokračovat stejným tempem, naše společnost by mohla v následujících 3-5 letech dosáhnout dvojnásobné hodnoty. Samozřejmě, nic z toho by nebylo možné bez talentovaného a neustále narůstajícího P3 týmu realitních specialistů, spolupracujících s našimi zákazníky nejen v souvislosti s jejich dlouhodobými potřebami v oblasti nemovitostí,“ okomentoval výsledky loňského roku Ian Worboys, generální ředitel P3. 
 
Expanze měla dopad i na personální změny. Andrew Stacey, dříve působící jako ředitel P3 pro Francii a šéf asset managementu pro celou skupinu, převzal funkci provozního ředitele skupiny P3 a odpovídá za každodenní provoz společnosti v rámci celé Evropy. Blake Horsley, dříve zastávající pozici ředitele P3 pro Rumunsko, převzal novou roli ředitele developmentu pro celou skupinu, s odpovědností za obchodní růst společnosti. Třetí personální změna se týká Andrzeje Wrońského, dříve působícího na pozici ředitele P3 pro Polsko, který nyní zastává pozici evropského šéfa asset managementu a odpovídá za správu aktiv a nemovitostí v rámci celého portfolia P3.
 
P3 si za uplynulý rok může připsat ještě jedno prvenství – stala se vůbec prvním developerem logistických nemovitostí na světě, který podepsal Global Compact, největší světovou iniciativu zaměřenou na udržitelnost podnikání. Že nejde pouze o formální krok dokládá také nová pozice Group Sustainability Manager, na kterou nastoupil Steffen Walvius, který bude dohlížet na redukci dopadu společnosti na životní prostředí a řízení udržitelného rozvoje P3 obecně.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button