Logistika a sklady

FedEx a TNT Express se dohodly

FedEx a TNT Express se dohodly na doporučené veřejné nabídce na hotovostní odkup všech akcií společnosti TNT Express.

Společnosti FedEx Corporation (NYSE: FDX) (FedEx) a TNT Express N.V. (Euronext Amsterdam: TNTE) v úterý 7. dubna 2015 oznámily, že dospěly k podmíněné dohodě (dále jen protokol o sloučení) o doporučené nabídce na hotovostní odkup všech vydaných a nesplacených běžných akcií, včetně akcií v podobě amerických vkladových listů (dále jen akcie) společnosti TNT Express (nabídka), a to za hotovostní nabídkovou cenu 8,00 eur za akcii vč. dividendy, ovšem s výjimkou závěrečné dividendy společnosti TNT Express ve výši 0,08 eur (nabídková cena); v rámci této transakce má společnost TNT Express vnitřní hodnotu danou vlastním kapitálem ve výši přibližně 4,4 miliardy eur (4,8 miliardy USD).
 
Frederick W. Smith, předseda představenstva a generální ředitel společnosti FedEx Corp., uvedl: „Věříme, že tato strategická akvizice výrazně zvýší hodnotu pro akcionáře společnosti FedEx, členy týmu a zákazníky po celém světě. Tato transakce nám umožní rychle rozšířit naše portfolio mezinárodních dopravních řešení a využít tržních trendů – zejména pokračujícího celosvětového růstu elektronického obchodu – a společnosti FedEx umožní vyšší dlouhodobý ziskový růst.“
 
Tex Gunning, generální ředitel společnosti TNT Express, uvedl: „Tato nabídka přichází v době probíhající důležité transformace ve společnosti TNT Express a v rámci ní jsme byli zcela připraveni postupovat podle naší samostatné strategie. Ale třebaže jsme o akvizici neusilovali, skutečně věříme, že návrh společnosti FedEx, je jak z finančního tak nefinančního hlediska, pro všechny akcionáře dobrou zprávou. Naši lidé i zákazníci mohou získat prospěch ze skutečně celosvětového záběru a širších možností a naši akcionáři z této nabídky mohou v současnosti vytěžit tolik, kolik by jinak získali pouze dlouhodobě.“
 
Strategické důvody
– Sloučené společnosti budou silným světovým hráčem v odvětví dopravy a logistiky, který bude těžit z výrazných a doplňujících se předností společností FedEx a TNT Express.
– Zákazníci sloučených společností budou mít výhodu přístupu na výrazně dokonalejší a integrovanější globální síť. Tato síť bude čerpat ze společných předností silné evropské dopravní platformy společnosti TNT Express a její lutyšské centrály a silné pozice společnosti FedEx v jiných oblastech celého světa, včetně Severní Ameriky a Asie. Zákazníci společnosti TNT Express budou mít také prospěch z přístupu k portfoliu řešení společnosti FedEx, včetně globální letecké expresní přepravy, nákladní dopravy, smluvní logistiky a možností pozemní dopravy.
– FedEx posílí společnost TNT Express investičními možnostmi, odbornými znalostmi odvětví a globálním zásahem.
– Zaměstnanci budou moci využívat další růstové příležitosti s širším dosahem a možnostmi sloučeného podniku.
– Zaměstnanci společnosti FedEx a TNT Express budou s plným nasazením sloužit zákazníkům, vytvářet hodnotu pro akcionáře a podporovat komunity, v nichž žijí a pracují.
 

Přečtěte si také

Back to top button