Logistika a sklady

Největší nárůst dostupných míst byl v roce 2014 v logistice

Zájem o logistické specialisty výrazně roste. Logistika se stáva hybnou silou firem.

Zaměstnavatelé během uplynulého roku prostřednictvím portálu Jobs.czobsazovali nejvíce pozic za posledních šest let. Nejvíce obsazovaných stálých pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé vloni v oboru prodeje a obchodu (13,1 %), dále v segmentu IT (8,9 %), v administrativě (8,2 %), ve strojírenství (7,7 %) a ve výrobě a průmyslu (7,3 %). Sektor dopravy, logistiky a zásobování byl s necelými 4 % na devátém místě.
 
Právě tento obor ale loni zaznamenal nejvýraznější nárůst počtu dostupných míst na portálu Jobs.cz. Oproti roku 2013 činil nárůst 20 %. Místa vloni přibyla výrazně například také ve stavebnictví a realitách (meziročně o 14,7 %), dále v administrativě (o 14,4 %), v zákaznickém servisu (o 13,1 %), ve výrobě a průmyslu (o 12,9 %) a v elektrotechnice a energetice (o 11 %).
 
Možnost pracovat na částečný úvazek se sice zvýšila, ale stále zůstává zanedbatelná. Narostla však nabídka pro absolventy. Drtivou většinu z obsazovaných stálých pracovních míst tvořily pozice s prací na plný úvazek (97,4 %). „I vloni na tom byli lépe absolventi oborů s technickým zaměřením, kteří měli na výběr více pozic odpovídajících jejich získanému vzdělání – a zároveň čelili menší konkurenci ostatních uchazečů. Vysokoškolští absolventi humanitních či ekonomicky zaměřených studií museli častěji vzít zavděk pozicemi, u nichž své vzdělání neuplatnili naplno,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která kariérní portál Jobs.cz provozuje.
 

Přečtěte si také

Back to top button