Letecká doprava

Emirates zdraví Chicago

Aerolinky do své americké sítě přidávají devátou destinaci.

Společnost Emirates, která spojuje lidi, místa a ekonomiky po celém světě, dnes oznámila, že 5. srpna 2014 spustí pravidelnou denní linku na letiště O’Hare International v Chicagu. Spojení bude zajišťovat letoun Boeing 777-200 LR, poháněný motory GE90.
 
Chicago se stane devátou destinací ve Spojených státech amerických, a to velmi brzy po zahájení pravidelné denní linky do Bostonu v Massachusetts, která bude spuštěna 10. března 2014. K nové lince se vyjádřil Tim Clark, prezident společnosti Emirates: „Chicago už delší dobu představuje místo, kam si Emirates velmi přály létat. Chicago je, stejně jako Dubaj, hlavním světovým dopravním a obchodním uzlem s velkou kulturní rozmanitostí a představuje ekonomický motor svého regionu. Vítáme příležitost vybudovat přímý obchodní most mezi těmito dvěma skvělými městy. Prostřednictvím našeho dubajského centra chceme efektivně propojit cestující i firmy z oblasti Chicaga s naší mezinárodní leteckou sítí čítající přes 140 destinací na šesti kontinentech. V případě obou měst je přímé spojení dobrou zprávou pro obchod, cestovní ruch a zaměstnanost v obou odvětvích. Těžit z toho budou i spotřebitelé, kteří budou mít větší výběr z konkurenčních produktů.“
 
„Chicago vítá Emirates, jednu z největších aerolinek na světě, na své půdě,“ řekl starosta Chicaga, Rahm Emanuel, „letecká doprava je zásadní pro obchod a cestovní ruch a přímá denní linka do Dubaje rozšíří naše spojení se světem a napomůže naplnit náš cíl přivítat v roce 2020 ve městě 55 milionů návštěvníků. Linka zároveň podpoří tvorbu nových pracovních pozic nejen na letišti, ale také v cestovním ruchu a pohostinství.“ Chicago, Illinois je s 2,7 miliony obyvatel třetím největším americkým městem co do populace i generovaného HDP.
 
Město bylo založeno v roce 1837 a je známé svým bohatým kulturním dědictvím, prvotřídním uměleckým zázemím, úspěšnými sportovními týmy a slavnými turistickými atrakcemi, které každoročně přilákají okolo 46 milionů lidí. Chicago je také významným kongresovým centrem a sídlí zde celá řada největších amerických společností, včetně jednoho z nejvýznamnějších dodavatelů Emirates, Boeingu. Společnost Emirates je se 122 dopravními a 10 nákladními letouny největším světovým provozovatelem Boeingu 777.
 
V listopadu 2013 si navíc Emirates u Boeingu jako první aerolinky na světě objednaly 150 kusů nového typu letadla 777X v hodnotě 76 mld. dolarů, což představuje největší jednorázovou objednávku v historii komerčního letectví. Širší oblast Chicaga, někdy také označována jako Chicagoland, je aglomerací o téměř 10 milionech obyvatel rozprostírající se na území států Illinois, Wisconsin a Indiana. Jedná se o 22. největší metropolitní oblast na světě. Svou centrálu zde má na 160 firem, 30 z nich se umístilo v žebříčku Fortune 500, 12 ve Fortune Global 500 a 10 společností patří na seznam Financial Times Global 500.
 
Lidé pracující v této oblasti pocházejí z různých kulturních prostředí a jejich jazyky mají původ v celkem více než 132 světových skupinách. Nová linka bude pod označením EK 235 odlétat z mezinárodního letiště v Dubaji každý den v 9:45 a přistane v Chicagu v 15:25. Zpáteční let EK 236 odletí z letiště O’Hare ve 20:35 a přistane v Dubaji druhý den v 19:10. Dubaj nabízí celou řadou prvotřídních zařízení a skvělých příležitostí jak turistům, tak i těm, kteří cestují za obchodem. Jako největší finanční centrum regionu nabízí skvělé zázemí pro veletrhy a konference, ale také nespočet volnočasových aktivit a nekonečné nákupní příležitosti. Více než 55 tisíc hotelových pokojů různých cenových kategorií činí Dubaj skvělým místem pro práci i zábavu.
 
Cestujícím, kteří v Dubaji pouze přestupují, je k dispozici moderní přestupní centrum v Terminálu 3 dubajského letiště, jež nabízí bezproblémové a hladké spojení s okolím. Nový let z Chicaga je navíc naplánován tak, aby bylo možné pohodlně navázat na lety na Blízký východ, do Afriky, Indie i na Dálný východ. Vyhlášená multikulturní posádka z více než 120 zemí poskytne cestujícím na palubě letounů Emirates prvotřídní servis. Pasažéři si budou moci vychutnat gurmánskou kuchyni připravenou špičkovými šéfkuchaři či využít digitální zábavní systém ice s více než 1 600 kanály palubní zábavy včetně filmů, TV kanálů, hudby a video her.
 
Na palubě bude cestujícím k dispozici 8 soukromých suites v první třídě, 42 míst v business třídě a 216 v ekonomické třídě. Kromě přepravy cestujících bude linka sloužit také pro transport nákladu. Jedním letadlem bude možné přepravit až 17 tun zboží, což zvýší obchodní příležitosti mezi Dubají a Chicagem. Emirates již provozují speciální nákladní linku do Chicaga, která létá dvakrát týdně. V roce 2013 společnost z Chicaga přepravila téměř 7 400 tun zboží a více než 4 200 tun do města naopak dopravila. USA a SAE mají silné obchodní a politické vazby.
 
V roce 2012 dosáhl americký vývoz do Spojených arabských emirátů rekordních 22,5 miliard dolarů, což představovalo 42% meziroční nárůst a zdaleka největší objem v rámci Blízkého východu. Významnou část vývozu představovala letadla Boeing pro Emirates. V roce 2012 z Illinois do SAE putovalo zboží a související služby v hodnotě 364 milionů dolarů, včetně vozidel a stavebních strojů firem, které v zemi zaměstnávají téměř 3 500 osob.
 

Přečtěte si také

Back to top button