Letecká doprava

Flotila Wizz Air už má sto letadel

Wizz Air, jedna z nejrychleji rostoucích leteckých společností v Evropě a přední nízkonákladový dopravce ve střední a východní Evropě, dnes oslavuje převzetí stého letadla.

Stý letoun, velmi výkonný Airbus A321U, získal zvláštní „uniformu Wizz“, která odráží stále rostoucí význam společnosti Wizz Air pro místní komunitu. Zároveň společnost oznámila založení Nadace WIZZ se zaměřením na čtyři oblasti: zdravotnictví, vzdělávání, péči o děti a pomoc při mimořádných událostech.
 
Flotila společnosti Wizz Air se rozrostla na stovku letadel za pouhých 14 let od zahájení provozu. Už více než 155 milionům cestujícím umožnila cestování za opravdu nízké ceny, létání je nyní nejdostupnější v historii. Společnost Wizz Air a její síť bude i nadále růst, jejím cílem je dostat se mezi 5 největších aerolinek v Evropě. Plány jsou podpořeny závaznou objednávkou dalších 268 nejmodernějších letadel, které budou dodávány postupně až do roku 2026. Flotila Wizz se tím rozroste na 300 letounů a bude schopna přepravit více než 100 milionů cestujících za rok, o které se postará tým 10 000 lidí. Silný důraz na digitalizaci zároveň umožní společnosti Wizz Air ještě více se zaměřit na spokojené zákazníky a zvýšit efektivitu provozu.
 
Moderní flotila WIZZ s průměrným stářím letadel pouhých 4,6 roku je hlavní předností byznys modelu nízkonákladové letecké společnosti, spolu s modelem Airbus A321, nejefektivnějším civilním letadlem. Díky většímu počtu sedadel (ve srovnání s Airbusem A320) je Airbus A321 nejen efektivnější, ale i šetrnější k životnímu prostředí, přičemž model A321ceo poskytuje 10% úsporu nákladů v porovnání s Airbus A320ceo. Do roku 2023 bude 75 % zákazníků společnosti Wizz Air přepravováno právě na palubách Airbusu A321. Další změna a krok kupředu nastane v roce 2019, kdy společnost Wizz Air převezme první z 256 letadel rodiny Airbus A320neo, letadla vybaveného motory nové generace, které přinesou další 10% úsporu nákladů (v porovnání se současným Airbus A321ceo). Letouny budou poháněny motory Pratt & Whitney PW1100G-JM, k životnímu prostředí nejšetrnějším a nejtišším motorem ve své třídě, které přinese i minimálně 16% úsporu paliva (oproti A321ceo).
 
József Váradi, výkonný ředitel společnosti Wizz Air, uvedl: „Když jsme v roce 2004 založili společnost Wizz Air, věděli jsme, že změníme životy lidí, a létání bude dostupné pro více zákazníků než kdy předtím. Naše absolutní zaměření na dosažení co nejnižších provozních nákladů a poskytnutí nejnižších cen na trhu umožnilo, že se společnost Wizz Air stala provozovatelem 100. letadla za pouhých 14 let. Čeká nás ale ještě impozantnější růst, protože počátkem roku 2019 přijmeme dodávku prvního letounu z rodiny Airbus A320neo vybaveného motorem nové generace. Díky podpoře našich dlouhodobých partnerů Airbus a Pratt & Whitney a nedávno získaným ratingovým osvědčením, směřujeme k našemu cíli stát se nezpochybnitelným lídrem v oblasti nákladů a jednou z pěti nejlepších leteckých společností v Evropě, poskytující bezproblémové a jedinečné možnosti cestování za nejnižší ceny pro ještě více cestujících.“
 
„Společnost Wizz Air vzlétla s prvním Airbusem před 14 lety. Dnes se WIZZ stala skutečným příběhem úspěchu a jsme hrdí na to, že jsme na této cestě hráli hlavní roli a poskytli nejmodernější letadla s nejnižšími provozními náklady v kombinaci s bezkonkurenčním komfortem,“ řekl Eric Schulz, obchodní ředitel společnosti Airbus.
„Naše motory V2500 pohánějí společnost Wizz Air od jejich prvního letu v roce 2004 a máme tu čest pohánět i sté letadlo,“ uvedla Jessica Villardi, regionální viceprezidentka pro Evropu, Rusko a NS v Pratt & Whitney. „Těšíme se na další budoucí spolupráci s WIZZ.“
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button