Letecká doprava

Letiště Brno mění majitele

Nově je součástí skupiny Accolade.

Letiště Brno změnilo majitele. Nově je součástí investiční skupiny Accolade. Dosavadní majitelé společnosti Letiště Brno a. s., která má na základě smlouvy s Jihomoravským krajem mezinárodní letiště v Tuřanech v dlouhodobém pronájmu, podepsali dohodu s Accolade ve čtvrtek.
 
„Dneškem se začíná psát nová kapitola dějin letiště. Jsem přesvědčený, že ve spolupráci s krajem, který považujeme spolu s městem Brnem za naše nejváženější partnery, lze letišti zajistit dlouhodobý úspěšný rozvoj. Věřím, že najdeme s Jihomoravským krajem a městem Brnem společnou řeč na rozvoji nových leteckých linek. Uvědomujeme si, že jedině společnými silami, na základě dobrých vztahů založených na vzájemné důvěře, lze brněnskému letišti zajistit silné postavení na trhu středoevropské letecké dopravy. V rozvoji letiště chceme navázat na výsledky práce dosavadních vlastníků,“ říká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade.
 
Skupina Accolade se věnuje rozvoji infrastruktury pro podnikání v České republice. Nedávno například oznámila záměr vybudovat v západních Čechách polygon pro testování a certifikaci automobilů s automatickým řízením. Investuje zejména do průmyslových nemovitostí určených k pronájmu. Již v minulosti se zajímala i o možnost vybudovat na území přilehlém k letišti park pro logistiku, ecommerci a lehký průmysl.
 
Skupina Accolade koupila od předchozích majitelů společnost B.A.W.D.F. s.r.o., která je vlastníkem společnosti Letiště Brno a.s. Tato společnost, Letiště Brno a. s., má uzavřenou smlouvu s Jihomoravským krajem, na jejímž základě má mezinárodní letiště Tuřany v dlouhodobém nájmu a je jeho provozovatelem. Na denním fungování letiště se pro cestující, klienty z řad leteckých společností ani pro zaměstnance změnou majitele nic nemění. Přesná cena, kterou Accolade za stoprocentní podíl v letišti zaplatila, nebyla zveřejněna.
 
Mezinárodní letiště Brno-Tuřany, druhé největší letiště v ČR, ročně odbavuje bezmála půl milionu cestujících. V současné době odsud létají tři pravidelné linky – jedna do Mnichova a dvě do Londýna. Osobní doprava na letiště narůstá zejména v létě s charterovými lety do prázdninových destinací. Letiště má 150 zaměstnanců, provoz letiště pak přímo generuje dalších zhruba 450 pracovních příležitostí.

Přečtěte si také

Back to top button