Letecká doprava

Aerolinky SAS se ve čtvrtletí vrátily k zisku

Skandinávské aerolinky SAS AB se ve třetím čtvrtletí vrátily k zisku, hlavně díky příznivému vývoji směnných kurzů.

Zisk před zdaněním za tři měsíce do konce září činil 214 milionů švédských korun (598 milionů Kč) ve srovnání se ztrátou 1,05 miliardy SEK ve stejném období loni. Výsledky však byly horší než odhady analytiků a firma varovala, že podmínky na trhu se zhoršily. 

    
Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 369 milionů SEK. Příjmy se snížily o 1,5 procenta na 10,6 miliardy SEK. Počet přepravených cestujících stoupl o 4,1 procenta na 6,9 milionu, vytíženost letadel zůstala beze změny na 78,9 procenta. Aerolinky potvrdily výhled na celý letošní rok, podle kterého počítají s mírným ziskem před zdaněním. Varovaly však, že podmínky na trhu se zhoršily, protože se zvyšují ceny pohonných hmot, roste se nabídka na trhu a vývoj globální ekonomiky je nejistý. 

    
V SAS vlastní podíly vlády Švédska, Dánska a Norska. Aerolinky mají problémy již několik let kvůli vysokým nákladům a silné konkurenci nízkonákladových přepravců, jako Norwegian Air a Ryanair. Společnost nevykázala celoroční zisk od roku 2007 a za posledních deset let byla v zisku pouze třikrát, napsaly agentury AP a Reuters.
 

Přečtěte si také

Back to top button