Letecká doprava

Zájem o český vzdušný prostor v létě vzrostl o 3,5 procenta

Zájem leteckých dopravců o využití českého vzdušného prostoru v letních měsících meziročně vzrostl.

Počet pohybů letadel se za květen až září zvýšil o 3,5 procenta na zhruba 347.000, uvedl mluvčí Řízení letového provozu ČR (ŘLP) Richard Klíma. O 3,8 procenta se naopak snížil počet letadel využívajících služeb největšího letiště v zemi – Letiště Praha. Nejsilnějším obdobím z hlediska pohybů letadel v českém vzdušném prostoru byl červenec. ŘLP během tohoto měsíce zaznamenalo historicky nejsilnější provoz 16. července, kdy pražské oblastní středisko řízení letového provozu navigovalo 2565 letů. Největším zájemcem o využití vzdušného prostoru, a tedy i navigačních služeb, které ŘLP poskytuje, je dlouhodobě německá Lufthansa. 

    
Podle počtu letedel, které řízení provozu navádí na přistání, dlouhodobě klesá množství vzletů a přistání na ruzyňském letišti. Přestože množství letadel klesá, jejich celková hmotnost mírně roste. Svědčí to o nasazování strojů s vyšší přepravní kapacitou na linky z Prahy a do Prahy, vysvětlil Klíma. Na přijímání obřích letounů se pražské letiště dlouhodobě připravuje. Nechalo například zmodernizovat nástupní tunely celkem u tří letadlových stání za zhruba 177 milionů korun. Jednoduché nástupní mosty letiště rozšíří na dvojité, což umožní odbavovat výrazně větší letadla s rozpětím křídel do 65 metrů, uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová. 

    
Od začátku příštího roku plánuje na ruzyňské letiště létat z Boeingem 777-300 dopravce ze Spojených arabských emirátů, společnost Emirates. Od zahájení letního letového řádu se k tomuto obru připojí Boeing 747-400 „Jumbo“ od společnosti Korean Air. Státní podnik Řízení letového provozu ČR vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha – Ruzyně, Brno – Tuřany, Ostrava – Mošnov a Karlovy Vary. V loňském roce společnost zvýšila hrubý zisk skoro o dvě třetiny na 203 milionů Kč. Letecký provoz nad Českem loni stoupl o téměř tři procenta na 682.971 pohybů letadel. Letos by mohl překonat 700.000 pohybů za rok.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button