Zprávy

Objem investičních transakcí ve střední a východní Evropě dosáhl v prvním pololetí 1,4 miliard eur

Česká republika předčila v objemu dokončených transakcí i Polsko.

Podle předběžných odhadů JLL dosahuje celkový objem investičních transakcí do komerčních nemovitostí dokončených v prvním čtvrtletí roku v regionu střední a východní Evropy 1,44 miliard eur. Česká republika zaznamenala transakce za 731 milionu eur, což je nejvíce v regionu. Následuje Polsko s 458 miliony eur a Rumunsko se 140 miliony eur.
 
Troy Javaher, vedoucí investičního oddělení JLL pro region střední a východní Evropy, k tomu říká: „Zdá se, že 2015 bude dalším velmi silným rokem pro investiční trh komerčních nemovitostí. Podle našich prvních odhadů dosáhly investice za první čtvrtletí roku 2015 objemu 1,44 miliard eur. Za zmínku také stojí to, že po prvním čtvrtletí vede žebříček zemí střední a východní Evropy Česká republika před Polskem. Naše konzervativní odhady pro tento rok ukazují, že celkový objem akvizic a prodejů bude srovnatelný, nebo dokonce vyšší než skvělé výsledky zaznamenané v roce 2014.“
 
Stuart Jordan, vedoucí investičního oddělení JLL v České republice, dodává: „Rok 2015 bude dalším rušným rokem pro pražský investiční tým JLL. V současné chvíli pracujeme na transakcích, které pokrývají všechny sektory i cenové hladiny komerčních nemovitostí. Množství kapitálu, který cílí na nemovitosti, nutí investory trochu více riskovat a vyhledávat i dobře zavedené regionální projekty, širší záběr investorů následně uvolňuje na trh větší množství likvidních nemovitostí než v roce 2014. Z České republiky se stala velmi zajímavá destinace pro zahraniční kapitál z celého světa. Český trh těží především ze své transparentnosti a vyspělosti a stabilní ekonomické a politické situace. Zároveň však oproti jiným evropským trhům nabízí výrazně příznivější ceny.”
 
Českému investičnímu trhu v prvním čtvrtletí dominoval maloobchodní sektor. Největší transakce zahrnovaly prodej pražského Palladia společnosti Union Investment či portfolio 72 regionálních maloobchodních jednotek, které Atrium prodalo společnosti Peakside. JLL pak asistovala AIG Lincoln při prodeji Campus Square v Brně společnosti CBREGI.
 
Jednou z největších transakcí prvního čtvrtletí v regionu CEE co do objemu a největší co do plochy byla akvizice logistického portfolia společností P3 od společnosti CA Immobilien Anlagen AG. Průmyslové plochy o rozloze 467.000 m2 a dalších 165 hektarů investičních pozemků se nachází převážně v Bukurešti v Rumunsku a v Błonie a Piotrków Trybunalski v Polsku. JLL v transakci zastupovala P3.
 
Rušný rok pro JLL
Dobré podmínky na trhu stejně jako zájem investorů o nemovitosti v regionu střední a východní Evropy se viditelně odráží v množství probíhajících jednání. JLL jako lídr v oblasti strategického investičního poradenství v regionu CEE, má v tuto chvíli mandát na probíhající transakce v různém stádiu rozjednání v objemu více než 5,4 miliard eur v celém regionu střední, východní a jižní Evropy. Český investiční tým JLL má v současnosti mandát na transakce v objemu 2,2 miliard eur, jeho polský protějšek pak za 2 miliardy eur. 
 

Přečtěte si také

Back to top button