Motorismus

Nissan investuje do výroby nového modelu v Británii

Druhá největší japonská automobilka Nissan Motor investuje 125 milionů liber (téměř čtyři miliardy Kč) do výroby nového malého modelu Invitation ve své továrně v britském městě Sunderland.

Vznikne tak celkem 2000 nových pracovních míst, z toho většina v dodavatelském řetězci. Oznámila to dnes firma. Produkce modelu Invitation by měla začít v polovině příštího roku s počáteční kapacitou 100.000 vozů ročně. Nissan již v továrně v Sunderlandu vyrábí modely Qashqai a Juke. Závod je s produkcí kolem 500.000 vozů ročně největším továrnou na výrobu osobních automobilů v Británii, napsala agentura Reuters. 
    
„Zpráva, že Nissan bude v Sunderlandu vyrábět nový model, je fantastická. Investice podpoří zaměstnanost v této továrně i v širším dodavatelském řetězci,“ uvedl britský ministr obchodu Vince Cable. Investice přichází v době, kdy jiné automobilky omezují výrobu v Evropě, aby snížily náklady, upozornila agentura AP. 
    
Nissan minulý měsíc oznámil, že jeho čistý zisk ve třetím finančním čtvrtletí končícím v prosinci stoupl o více než tři procenta na 82,7 miliardy jenů (přes 19 miliard Kč) díky silnému prodeji po celém světe. Potvrdil rovněž odhad celoročního zisku, který je lepší než výhledy hlavních domácích konkurentů Toyota Motor a Honda Motor. 
    
Nissan byl stejně jako Toyota a Honda zasažen negativními důsledky zemětřesení v Japonsku a záplav v Thajsku, zotavuje se z nich ale rychleji než konkurenti. Nissan v celém finančním roce počítá s čistým ziskem 290 miliard jenů. Největší japonská automobilka Toyota odhaduje svůj celoroční zisk na 200 miliard jenů a rival Honda, kterému v Japonsku patří třetí příčka, na 215 miliard jenů.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button