Motorismus

BMW musí v USA zaplatit pokutu za pozdní ohlášení defektů

Německý výrobce luxusních vozů BMW dostal ve Spojených státech pokutu tři miliony dolarů (více než 57 milionů Kč) za to, že v roce 2010 úřady včas neinformoval o zjištěných bezpečnostních závadách a nutnosti svolat některé vozy ke kontrole.

Uvedl to Národní úřad pro bezpečnost v silniční dopravě (NHTSA), který zjistil pochybení u 16 případů, kdy bylo nutné svolat auta do servisu. Americké federální úřady vyžadují, aby automobilky o problémech, které mohou být potenciálně nebezpečné pro posádku, informovaly do pěti dnů od zjištění. Nedostatky se zjistily u společnosti BMW of North America, která působí na americkém trhu. 
    
V rámci vyrovnání s NHTSA slíbila mateřská společnost Bayerische Motoren Werke (BMW) i její severoamerická součást, že provedou interní změny. Jejich cílem je zajistit, že automobilka bude zjištěné problémy hlásit ve stanovených termínech. “Pro bezpečnost cestující veřejnosti je naprosto zásadní, aby se závady a nutnost kontroly automobilu hlásily v co nejkratší době,“ uvedl zástupce NHTSA David Strickland.
 
„Náš úřad očekává, že všichni výrobci budou otázku bezpečnosti vozidel řešit rychle a otevřeně,“ dodal. Pokuta, se kterou automobilka souhlasila, je podle agentury Reuters za podobný prohřešek v USA největší za poslední asi dva roky. Tehdy zaplatila téměř 50 milionů dolarů japonská automobilka Toyota Motor. Defekt, který nenahlásila, se týkal náhlého zrychlení vozidla.
 

Přečtěte si také

Back to top button