Motorismus

Ocenění na Solutrans

Součástí veletrhu SOLUTRANS v Lyonu bylo 22. listopadu slavnostní předávání ocenění pro nejlepší vozy v kategorii pick-up, van a truck. Samotný veletrh SOLUTRANS je sice více francouzský jako mezinárodní, ale vzhledem k ruskému embargu se porota rozhodla vyhlásit výsledky až v Lyonu.

Nejlepším Pick-upem je Amarok V6
Titul pro nejlepší pick-up – International Pick-up of the Year – se uděluje každé dva roky. Tentokrát o titul soutěžilo 5 finalistů: Fiat Professional Fullback, Mercedes-Benz X-Class, Renault Alaskan, Toyota Hilux a Volkswagen Amarok V6. A se ziskem 56 bodů ho získal právě VW Amarok V6.
 
 “Členové jury zvolili Amarok V6 v těsném souboji za nejvšestrannější vozidlo. Nejnovější Amarok V6 získal 56 bodů a předběhl tak dalšího německého rivala, zcela nový Mercedes-Benz X-Class, který získal 50 bodů. Těsně za ním se umístila Toyota Hilux se ziskem 41 bodů,“ shrnul výsledky hlasování předseda IVOY Jarlath Sweeney. „Body se rozdělovaly na základě efektivity hnací linie, nosnosti, komfortu řidiče a cestující a bezpečnostních prvků. Stejně důležité byly i celkové náklady na provoz z pohledu vlastnictví,“ dodává Jarlath Sweeney.
 
„Jsme velmi vděční za to, že jsme získali prestižní ocenění International Pick-up of the Year 2018. S novým modelem Amarok jsme opět poslouchali to, co zákazníci chtějí a byli schopni dosáhnout větší sílu, větší točivý moment a také lepší schopnost nasazení v jakémkoliv terénu. Je to více než jen komfort a životní styl,“ řekl Dr. Eckhard Scholz, předseda představenstva Volkswagen Commercial Vehicles, při převzetí ceny v Lyonu. „Slibuji, že budeme pokračovat ve vývoji těch nejlepších řešení pro naše zákazníky, abychom jejich život a každodenní práci usnadnili,“ zdůraznil Dr. Scholz.
 
Van of the Year 2018 pro Daily Blue Power
I o ocenění nejlepší dodávka roku – International Van of the Year – se ucházelo 5 kandidátů. Mezi dodávkami bylo jasně cítit směrování tohoto segmentu. Zatímco dva kandidáti, VW Caddy TGI a Iveco Daily Blue Power, představili vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn, Renault Kangoo Z.E.33 o titul zabojoval s elektromobilem. Jasně to dokazuje orientaci výrobců malých užitkových vozidel na budoucnost a přinášejí „zelené technologie“ schopné reálného uplatnění zejména v městském a příměstském prostředí. Pětici nominovaných doplnili nový Ford Transit Custom a MAN TGE.
 
Vítězem se se ziskem 113 bodů stalo Iveco Daily Blue Power, novou modelovou řadu vozidel s nabídkou pohonů, které snižují dopad na životní prostředí. Italská automobilka nabízí v rámci rodiny Blue Power 2,3-litrový dieselový motor Euro 6 RDE (Real Driving Emission), 3,0-litrový motor Natural (Gas) Power, poháněný stlačeným zemním plynem a automatickou převodovkou Hi-Matic a třetí možností je vylepšená elektrická verze.
 
Za Ivecem skončil Ford Transit Custom, kterému porota složená z 25 odborných novinářů, udělila spolu 79 bodů. Trojici nejlepších uzavřel Volkswagen Caddy TGI. Iveco ziskem prestižního ocenění velkolepě oslavilo 40. narozeniny modelu Daily.
 
„V roce, kdy Daily slaví 40. výročí, získala Daily titul International Van of the Year potřetí. Kromě uznávaného a úspěšného produktu poukazuje toto ocenění na obrovské úsilí značky Iveco významně pomoci v boji za čistý vzduch v našich městech a snížit emise CO2,“ řekl po zisku ocenění nadšený prezident značky Iveco Pierre Lahutte. „Daily Blue Power na elektřinu, zemní plyn a také nejpokrokovější dieselová verze, je první a jedinou možností, která předbíhá předpisy stále více ovlivňující přístup do center měst. To chrání investice zákazníků a poskytuje jim konkurenční výhodu, kterou potřebují pro udržitelný růst svých společností.“
 
Vítězi poblahopřál i předseda jury IVOY Jarlath Sweeney: „Gratulujeme Iveco k velkým úspěchem v inovacích, které přinesl modelová řada Daily Blue Power. Toto je potřetí, co Iveco Daily získala ocenění od roku 1992, kdy vzniklo, vyhrála už v roce 2000 a v roce 2015.“ Testy letošních finalistů jsme vám přinesli v předstihu i my – najdete je v předchozím vydání našeho magazínu (11/2017) a test MAN TGE naleznete v následujícím vydání.
 
Excelentní DAF CF a XF
Každoroční ocenění International Truck of the Year se podle pravidel jury uděluje vozidlu nebo modelové řadě uvedené na trh v předchozích 12 měsících, a který nejvíce přispěl ke zvýšení efektivity silniční dopravy, na základě několika důležitých kritérií včetně technologických inovací, komfortu řidiče, bezpečnosti na silnicích, ovladatelnosti, ekonomiky spotřeby, environmentálních vlivů a celkových nákladů na vlastnictví (TCO). O ocenění rozhodují porotci z 23 evropských zemí.
 
Ocenění Truck of the Year 2018 získal novou modelovou řadu vozidel DAF CF XF Pure Excellence, o kterých jsme také nedávno psali (vydání 10/2017). DAF získal od 23-členné poroty celkově 104 bodů a těsně tak předběhl Iveco Stralis NP 460 s pohonem CNG. Na třetím místě skončila nová modelová řada stavebních nákladních vozidel Scania XT. Předseda jury International Truck of the Year Gianenrico Griffini k výsledkům řekl: „S uvedením modelové řady CF a XF představil DAF nákladní vozidla, které nastavují nový standard v oblasti efektivity pohonu a celkového výkonu .“ V Lyonu titul ITOY 2018 převzal Preston Feight, prezident společnosti DAF Trucks. Nová řada CF a XF se vyznačuje zcela novou pohonnou jednotkou s velmi účinným přenosem výkonu na novou zadní nápravou. Navíc díky nové instalaci sofistikovaného softwaru aerodynamickým vylepšením, tyto inovace celkově nabízejí zvýšení úspory paliva až o 7%. S konfiguraci nových vozidel se snížila hmotnosti až 300 kg, což umožňuje dále zlepšit provozní efektivitu zákazníků. Preston Feight komentoval ocenění: „Toto ocenění patří všem členům společnosti DAF. Pracovali jsme s velkým úsilím na dalším zlepšování těch nejlepších vozů na trhu. Výsledkem jsou nové vozy
 
DAF CF a XF, které představují čistou dokonalost. Je skvělé vidět, že je vaše práce oceněna takovou prestižní trofejí. Ocenění International Truck of the Year 2018 je uznáním i pro naše dodavatele a obchodníky, což je ještě důležitější, je poctou všem zákazníkům, kteří si zvolili nebo zvolí nová vozidla DAF CF a XF. Porota vyhodnotila, že tato vozidla stojí v popředí efektivity dopravy „.
 

Přečtěte si také

Back to top button