Motorismus

Fiat loni zdvojnásobil zisk, Chrysler se vymanil ze ztrát

Italská automobilka Fiat v loňském roce více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,3 miliardy eur (téměř 33 miliard Kč).

Oznámila to dnes firma. Dodala, že její americký partner Chrysler se poprvé od roku 1997 dostal do černých čísel. Chrysler loni vydělal 183 milionů dolarů (3,5 miliardy Kč) po ztrátě 652 milionů dolarů v roce 2010. V letošním roce počítá Chrysler s prudkým nárůstem zisku na zhruba 1,5 miliardy dolarů. 
    
Tržby Fiatu, který je většinovým majitelem Chrysleru, loni stouply o dvě třetiny na 59,5 miliardy eur. Tržby Chrysleru se zvýšily o 31 procent na 55 miliard dolarů. Fiat v letošním roce očekává zisk 1,2 až 1,5 miliardy eur při tržbách kolem 77 miliard eur, napsaly agentury AP a Reuters. 
    
Fiat začátkem minulého měsíce zvýšil svůj podíl v Chrysleru na 58,5 procenta z předchozích 53,5 procenta. Loni v létě se stal většinovým majitelem Chrysleru poté, co dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. Předseda Fiatu John Elkann tento týden upozornil, že letošní pokles evropského automobilového trhu vyžaduje přehodnocení strategie podniku. Dodal, že nynější dluhová krize v Evropě je „ještě větší“ než finanční krize z let 2008 a 2009.
 

Přečtěte si také

Back to top button