Motorismus

Nový Rolls-Royce Phantom představen

V České republice byla odhalena zcela nová tvář vozu Rolls-Royce Phantom.

Po světovém debutu v Londýně byl model oficiálně představen také v Praze v Hauch Gallery. Prostory běžně určené výstavám současného umění tak byly po několik dní propůjčeny světu luxusu. Premiéry se zúčastnily významné osobnosti české  a slovenské společnosti s cílem dozvědět se více o novém vozu z pohledu designu i vývoje, a to přímo od designéra interiéru nového Phantomu, Christophera Duffa.
 
Nový model Phantom přináší jedinečné vylepšení v podobě tzv. Galerie. Ta je zcela novým luxusním prvkem a doposud nevídaným konceptem v celém odvětví automobilů. Vůbec poprvé za uplynulých 100 let výrazně proměňuje palubní desku a dodává jí nový rozměr. Majitelé vozu se mohou těšit na individualizované umění v interiéru vozu, které najdou po celé šířce této skleněné pasáže.
 
“Phantom je zosobněním nenuceného stylu a také historickým pojmem, který zaujímá velmi specifickou pozici ve světě luxusu,” prohlásil Peter Schoppmann, regionální ředitel Rolls-Royce Motor Cars na oficiálním představení vozu a dodal: “Naši zákazníci, kteří jsou zároveň i skutečnými znalci pravého luxusu, toužili po ještě větší možnosti individualizace vozu. Jsme proto rádi, že nyní můžeme představit nový Phantom, který je moderním a zároveň nadčasovým, a který umožňuje vytvořit vůz tak unikátní, jako je každý jednotlivý otisk prstu.”
 
Phantom přináší do modelové řady zcela nový prvek DNA a vybízí k přehodnocení vozu z hlediska současného umění. Zcela nová hliníková architektura tvořící nový Phantom je lehčí, tvrdší, tišší a technologicky pokročilejší. Léta vývoje jsou jistotou architektonicky i proporčně vyváženého zpracování značky Rolls-Royce, zároveň ale přináší zcela novou úroveň řidičského požitku, který se dá přirovnat k létání na kouzelném koberci. Každý, kdo se usadí do nového Phantomu, zažije pocit “objetí” nejluxusnějšího vozu na světě. Prostor okolo jezdce zesiluje pocity jedinečnosti i nenucenosti.
 
Srdcem nového Phantomu je zcela nově zkonstruovaný 6.75litrový V12 motor, který nejen tiše bije, ale zároveň poskytuje perfektně sladěný poměr síly a výkonu. Tvůrci do vozu citlivě umístili taktéž převodovku podporovanou systémem SAT (Sattelite Aided Transmission), řízení zadní nápravy a nesčetné množství technologií zajišťujících přirozený zážitek z jízdy. Nový Phantom je tak nejvíce technologicky pokročilým vozem Rolls-Royce, který se kdy na silnicích objevil.
 
Od okamžiku, kdy Sir Henry Royce v roce 1925 poprvé představil Rolls-Royce Phantom, byl vůz automobilovými znalci považován za nejlepší auto na světě. V důsledku toho se stal vozem, který přepravoval nejvlivnější a nejmocnější muže a ženy ve světě a v průběhu posledních 92 let byl součástí významných historických momentů.
 
“Už od samého zahájení výroby modelu Phantom je tento vůz symbolem toho nejlepšího v automobilovém průmyslu. Jsem opravdu nadšený, že mohu vidět nový Phantom po boku dalšího výjimečného a navíc historického vozu Phantom VI, který se navíc pojí přímo k České republice. Původně byl vlastněný Omarem Sharifem, nyní je součástí soukromé sbírky zde v Česku,” říká Karel Kadlec, ředitel Rolls-Royce Motor Cars v Praze a dodává: “Když vedle sebe vidíte Phantom VI a nový Phantom, ještě více si uvědomíte, jak je design každého modelu nadčasový.”
 
Phantom VI s identifikačním číslem PRX4599, který vlastnil Omar Sharif, vznikl v roce 1970 a slavnému herci byl předán 13. července 1970 v Londýně. Provedení vozu bylo ve stříbrné barvě, interiér zdobilo čalounění tmavě modrou kůží, středový panel disponoval televizí a v zavazadlovém prostoru se nacházel box na led.

Přečtěte si také

Back to top button