Motorismus

Japonská Toyota uvažuje o dalších továrnách v USA

Největší japonská automobilka Toyota Motor uvažuje o výstavbě dalších továren ve Spojených státech kvůli silné domácí měně a slabé domácí poptávce.

Informoval o tom dnes německý list Financial Times Deutschland. Prezident automobilky Akio Toyoda podle listu uvedl, že pokud japonský automobilový trh neoživí, mohla by být „výrazná část“ japonské produkce Toyoty přesunuta do Ameriky. Varoval rovněž před negativními důsledky silného kurzu japonského jenu. „Pokud zůstane jen takto silný, Toyota se zhroutí,“ prohlásil. 

    
Podle listu Financial Times Deutschland se nyní většina velkých automobilek snaží prostřednictvím výstavby továren v Severní Americe těžit ze slabého amerického dolaru a relativně nízkých mzdových nákladů, napsala agentura DPA. Letos v květnu otevřela svou novou továrnu ve Spojených státech německá automobilka Volkswagen. Firma investovala do výstavby závodu v americkém státě Tennessee miliardu dolarů (zhruba 19 miliard Kč). Automobilka tak po více než dvacetileté přestávce začala znovu vyrábět automobily v USA. 

   
Toyota byla loni z hlediska objemu prodeje největší automobilkou na světě. V letošním prvním pololetí se však podle agentury AP v důsledku problémů způsobených březnovým zemětřesením v Japonsku propadla na třetí příčku za konkurenty General Motors a Volkswagen.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button