Motorismus

Výroční bilanční zpráva společnosti Scania za leden – prosinec 2014

Komentář Martina Lundstedta, prezidenta a generálního ředitele společnosti Scania:

Čisté tržby Scania vzrostly na rekordních 92 miliard SEK a zisk za celý rok 2014 vzrostl na 8.721 mil. SEK. Rekordní objem servisních služeb, rekordní zisk v oblasti finančních služeb a pozitivní účinky směnných kurzů byly částečně kompenzovány slabším tržním mixem. Celkový počet objednávek na nákladní vozidla v průběhu čtvrtého čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl.
 
Tento nárůst byl způsobem především oživením trhů v Evropě. Scania na evropském trhu posílila svou pozici, ve srovnání s rokem 2013 dosáhla vyššího tržního podílu, a to mimo jiné zásluhou vynikajících motorů Euro 6 a díky široké škále motorů na alternativní paliva. Oproti tomu počet objednávek v Latinské Americe poklesl. Negativní dopady měly především nízká ekonomická aktivita a nejistota ohledně dotovaného programu financování v Brazílii.
 
V Asii se počet objednávek ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil, převážně kvůli situaci na Blízkém východě. V Rusku objednávky rostly, ale prognózy pro tento region jsou nejisté. V segmentu autobusů a autokarů objednávky postupně rostly, a to díky Asii. U průmyslových motorů dosáhly objednávky nejvyšších hodnot v historii. Scania rovněž pokračuje v dlouhodobém úsilí o zvýšení podílu na trhu v oblasti služeb. Zde se příjmy v průběhu roku 2014 zvýšily o 8 procent na rekordních 18,8 mld. SEK.
 
Finanční služby vykázaly rekordní hodnoty, provozní zisk dosáhl více než 1 miliardy SEK. Na poli převodovek zahájila Scania rozsáhlou spolupráci s firmou MAN, což bude znamenat rychlejší dodávky kvalitních produktů zákazníkům, stejně jako účinnější využití výrobních kapacit i zdrojů pro vývoj a výzkum.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button