Zprávy

Čtrnáctiletý Matěj s těžkou formou Aspergerova syndromu navrhuje potahové látky sedaček pro autobusy značky IVECO

První autobusy s potahovými látkami, které Matěj Hošek navrhl, byly v Iveco Czech Republic, a.s. vyrobeny pro ČSAD Střední Čechy. Jedná se o zakázku 14 autobusů Crossway Low Entry Line v provedení na zemní plyn. Matějem navržené potahové látky vznikly s podporou Regionálního organizátora pražské integrované dopravy (ROPID).

Čtrnáctiletý Matěj Hošek již od narození trpí těžkou poruchou autistického spektra, zároveň má však výjimečný dar téměř dokonalé paměti a představivosti. Tato forma Aspergerova syndromu u něho způsobuje deprese a úzkostné stavy. Co Matějovi pomáhá, je kreslení map dopravních sítí, které si díky své výjimečné paměti pamatuje.

Společnost ROPID se rozhodla oslovit Matěje Hoška s nabídkou navržení designu nových sedaček pro městskou hromadnou dopravu středočeského kraje. Díky spolupráci Matěje Hoška se společností ROPID budou ve středočeském kraji jezdit autobusy se sedačkami potaženými látkou s nákresem slepé mapy hromadné dopravy.

„Dalšími zákazníky, pro které vyrobíme autobusy s potahovými látkami navrženými Matějem Hoškem, jsou např. OAD Kolín, ČSAD Kladno, ANEXIA Rakovník, či ARRIVA Střední Čechy. V roce 2019 tak výrobní linky naší společnosti opustí více než 60 vozidel,“ říká Jiří Vaněk, generální ředitel společnosti Iveco Czech Republic, a.s.

Tento jedinečný příběh se televize Seznam spolu s moderátorkou Anitou Baselovou z pořadu #ZDAVUVEN rozhodla natočit právě v prostorách expedice společnosti Iveco Czech Republic, a.s. Matěj, který přišel v doprovodu svého tatínka, až do posledního okamžiku neměl tušení, proč se se štábem televize Seznam sešel. Sedadla s vlastnoručně navrženým motivem viděl v reálném autobusu poprvé. Překvapení to pro Matěje bylo více než příjemné a natáčení rozhovoru proběhlo k jeho spokojenosti přímo uvnitř vozidla. Přibližně po dvou hodinách se s námi Matěj Hošek rozloučil a spolu s tatínkem odjel zpět do Prahy. Rozhovor s Matějem si budete moci shlédnout v internetové televizi Seznam v pořadu #ZDAVUVEN 20.března.

Přečtěte si také

Back to top button