Zprávy

První LNG stanice na Moravě

Společnost AGROTEC zahájila zkušební provoz mobilní plnicí stanice LNG a vy tak máte možnost vyzkoušet společně s námi revoluční nákladní automobil IVECO Stralis NP.

Za zkratkou NP se skrývá opravdová moderní a ekologická alternativa k tradičním palivům, kde při porovnání dominuje především výrazně lepší ekonomikou provozu. Mohlo se stát, že jste měli zájem vyzkoušet si provoz na zkapalněný plyn, ale odradila vás vzdálenost k nejbližší stanici To už je ale minulost! První plnící stanici na Moravě naleznete právě v AGROTECU v Hustopečích u Brna, hned vedle čerpací stanice AGROTEC Point. Ale pozor, nejedná se zatím o veřejné plnící místo. Stanice slouží v tomto období pro plnění našich testovacích vozidel.

A proč vůbec LNG? Hlavním rozdílem = LNG od CNG je ve formě skladování zemního plynu. zemní plyn je stlačený pod tlakem více než 200 barů v případě CNG, ale LNG je plyn zkapalněný (liquified natural gas) skladovaný ve vozidlech při -130° C. Je zkapalňován na neuvěřitelných -162°C ihned po vytěžení a jeho doprava pak musí probíhat ve speciálních izolovaných tancích. Předností takové formy skladování je, že LNG zaujímá až několikanásobně menší objem než plyn stlačený (CNG) a to znamená, že jste schopni mít na vozidle zásobu plynu pro mnohem větší dojezd. Na podzim 2018 bylo v EU 167 plnicích stanic převážně v pobřežních západoevropských státech. Jen pro tento rok je v plánu vybudování 137 plnících míst po Evropě.

Důvodů, proč je Stralis NP revoluční je hned několik, zejména je to však dojezdová vzdálenost a výkon. S dojezdovou vzdáleností 1 500 Km se vyrovnává vozidlům na tradiční pohon a posouvá tak dálkovou přepravu s LNG na úplně jinou úroveň. Bonusem je pak přistup do center měst, kde mohou být omezující zákony pro vjezd díky hlukovým a emisním normám nebo úlevy na poplatcích ve vybraných zemích. Německý federální parlament totiž již schválil zákon, který osvobozuje elektrická a plynová vozidla od ekologické části dálničních poplatků. Z pohledu čísel se jedná o úsporu 135€ za každých 1 000 km, jak jsme uvedli v naší aktualitě Jezděte na plyn a neplaťte daně. Také Polský prezident Andrzej Duda v loňském roce podepsal zákon o nulové sazbě spotřební daně pro tento typ vozidel. A nemusíme chodit ani za hranice abychom našli výhody. Protože i naše vláda předložila návrh na 50 % snížení dálničních poplatků pro elektrická a plynová vozidla s plánovanou platností od roku 2020 a stejně jako v případě Německa i s dvouletou platností.

Z pohledu výkonu nemá Stralis NP na trhu v současné době konkurenta, protože přináší až o 17 % více síly a o 6 % vyšší točivý moment než vozy jiných značek. Zvládá totiž 460 koní a 2 000 Nm kroutícího momentu, což je podobné jako jeho naftová varianta. Jenže tak činí s rozdílem 43 % úspor, a to i díky tomu, že má jednoduchý systém zpracování spalin bez AdBlue, filtru částic nebo aktivní regenerace. Komfort, praktičnost a pohodlí je zásluhou dálkové kabiny Hi-Way, která byla použita u oceněného vozidla s titulem „mezinárodní nákladní vůz roku 2013“. Užívat si tak můžete tichého vnitřního prostředí, ergonomie řízení, ovládání vnitřního klimatu nebo propracovaného infotainmentu.

AGROTEC a.s.
Společnost AGROTEC group působí na trhu od roku 1990 a nyní ji nalezneme ve třech zemích s více jak 1000 zaměstnanci. AGROTEC group zastupuje 24 značek z odvětví jako je doprava, stavebnictví, zemědělství a je i importérem některých zastupovaných značek.

Divize AGROTEC nákladní automobily
Již od roku 1993 nabízíme profesionální flotilu nákladních a užitkových vozidel pro různé druhy podnikání jako je například městská či mezinárodní doprava, ale zabýváme se také speciály. Dle požadavků a specifikace vám zajistíme vozidlo od A až do Z, příkladem mohou být požární vozy nebo komunální technika pro veřejnou správu. Naše vozidla najdou uplatnění jak ve stavebním, zemědělském tak i veřejném sektoru. Jsme největším dealerem vozidel Iveco v ČR a naše zastoupení najdete také na Slovensku. Naši nabídku doplňujeme vozidly Fiat Professional a Astra, tak abychom zajistili co nejkomplexnější nabídku produktů. Za posledních 10 let jsme dodali přes 11 000 vozidel a navštívit nás můžete na devíti pobočkách po celé České Republice. 

Přečtěte si také

Back to top button