Zprávy

IVECO BUS podruhé za sebou získává ocenění “Sustainable Bus of the Year”, tentokrát se svým novým trolejbusem CREALIS

Po loňském úspěchu, kdy značka IVECO BUS získala ocenění „Sustainable Bus of the Year 2018” se svým vozem CROSSWAY LE NP, si ponechává tento prestižní titul i pro rok 2019, a to díky vozu CREALIS 18m In-Motion-Charging.

Tento zbrusu nový vůz na plně elektrický pohon měl světovou premiéru ve středu 19. září na veletrhu IAA v německém Hannoveru, kde získal ocenění „Sustainable Bus of the Year 2019” v kategorii městských autobusů ‘Urban’.

IVECO BUS, značka skupiny CNH Industrial N.V. (NYSE: CNHI/MI: CNHI), představila CREALIS In-Motion-Charging při zahájení veletrhu užitkových vozů IAA v Hannoveru. Vůz si již dříve získal uznání odborníků na veřejnou dopravu, když mu bylo v červnu 2018 u příležitosti Evropského týdne mobility uděleno ocenění za inovaci ve veřejné dopravě ‘Public Transport Innovation Award’ v kategorii ekologického provozu ‘Move Green’.

Trvalá udržitelnost hraje ve veřejné dopravě stále významnější roli a IVECO BUS jako přední značka v této oblasti představila na veletrhu IAA svou novou nabídku na poli elektrických vozidel. CREALIS In-Motion-Charging představuje modernější a efektivnější koncepci elektromobility a rozšiřuje řadu vozů IVECO BUS na alternativní pohon.

IVECO BUS má nyní řadu vozů, které splňují rozličné nároky: elektrické autobusy nabízejí dokonalé řešení pro dopravu cestujících v městských centrech, pro něž je typická nízká rychlost, nízká energetická náročnost a časté zastávky, a na druhé straně autobusy s pohonem na CNG pro příměstskou veřejnou dopravu, kde vzrůstá jak vzdálenost, tak rychlost a energetické nároky.

Díky použité technologii In-Motion-Charging bylo možné u CREALISU snížit velikost akumulátorů. Vůz kombinuje napájení přes troleje s režimem provozu na malé akumulátory, díky čemuž tyto nové trolejbusy mohou obsluhovat i úseky bez nadzemního trolejového vedení, a to bez jakýchkoli nákladů navíc. Provozní doba je tím maximálně prodloužena, neboť během jízdy pod nadzemním trolejovým vedením se akumulátory automaticky dobíjejí. CREALIS In-Motion-Charging je přitom schopen absolvovat v režimu provozu na akumulátory 25 % až 40 % trasy.

Porota udělující ocenění „Trvale udržitelný autobus“ se skládá ze zástupců sedmi předních evropských magazínů věnujících se autobusovému trhu. Porota hodnotila vozy z hlediska trvalé udržitelnosti, zvláště schopnost vozu působit pozitivním dojmem na širokou veřejnost. Soustředila se na řadu aspektů, jako je bezpečnost, komfort, hlučnost, recyklovatelnost komponentů a obecný přístup výrobce k ekologii.

IVECO BUS má v této oblasti dostatek zkušeností díky více než 800 vozů, které jsou v provozu po celé Evropě. Porota udělující ocenění „Trvale udržitelný autobus“ vybírá z široké řady alternativních pohonů a svým oceněním potvrdila, že trolejbus nové generace CREALIS je naprostou špičkou mezi trvale udržitelnými městskými autobusy.

 

Přečtěte si také

Back to top button