Zprávy

Firma RYKO dokončila novou halu pro demontáž vagónů za 40 mil. korun

Děčín – Firma RYKO, jedna z největších evropských opraven nákladních železničních vozů, v červenci dokončila novou halu pro demontáž podvozků a dvojkolí nákladních vagónů.

Celková investice do nové haly dosáhla v průběhu tří let 40 milionů korun. Jde o významnou technologickou změnu i zásadní zlepšení pracovního prostředí pro zaměstnance firmy.
 
Martin Vošta, statutární ředitel RYKO: „I v letošním roce pokračujeme v modernizaci a zlepšování našeho závodu v Děčíně. Nová hala slouží pro demontáž nákladních vagónů, tedy oddělení podvozku a dvojkolí od rámu vozu s nástavbou. Díky tomu můžeme opravit každý komponent samostatně. Hala nahradila prostor, ve kterém jsme čistili vozy od 60. let minulého století. Celkově jsme investici rozprostřeli do tří let. Od července je již hala plně funkční.“
 
Nová hala není jedinou letošní investicí firmy. Ty se letos vyšplhají až na více jak 20 milionů korun. Vedle investic do technologií a budov plánuje firma také snížit ekologickou stopu. Postupně vymění velkou část původního osvětlení za LED zdroje. Pro zaměstnance také vybuduje nové sociální zázemí. Firma bude také investovat do nové zkušebny brzd nákladních vagónů nebo nových střech budov.
 
Největší investicí v loňském roce byla nová opravárenská hala za 60 milionů korun. V ní může firma pracovat na 12 vagónech zároveň. Díky nové hale firma RYKO zvýšila svou kapacitu až o 2000 vagónů ročně. „Chtěli bychom ještě navýšit počet zaměstnanců na zhruba 300. Nabíráme především technické pozice a výrobní dělníky. Mezi nimi převažují zámečníci a svářeči,“ uvedl Martin Vošta.
 
Firma RYKO opravuje nákladní vagóny pro zákazníky ze 13 zemí Evropy. Využívají ji i dva největší soukromí majitelé vozů v Evropě, pro které je klíčovou opravnou v regionu. Vloni dosáhla firma rekordní tržby 317 milionů korun. Oproti roku 2016 to představuje pětiprocentní nárůst. Za posledních pět let firmě vzrostly tržby o třetinu. Děčínská firma RYKO má pobočky v Mladé Boleslavi a Kralupech nad Vltavou. Celkově zaměstnává 280 lidí. Opravy železničních vagónů zajišťuje pro největší evropské i světové majitele nákladních vozů.

Přečtěte si také

Back to top button