Zprávy

Město Žilina modernizuje vozový park nákupem 16 autobusů URBANWAY na hybridní pohon

Město Žilina a Dopravní podnik města Žiliny s.r.o. potvrzují důležitost péče o životní prostředí a pokračují další etapou v obnově vozového parku nákupem 16 nízkopodlažních autobusů IVECO BUS URBANWAY s hybridním pohonem.

Společnost Corex spol. s r. o., oficiální dealer značky IVECO BUS na Slovensku, zvítězila ve veřejné soutěži Dopravního podniku města Žilina na dodávku nových hybridních autobusů. Na základě uzavřené smlouvy dodala 16 plně nízkopodlažních dvounápravových vozů Urbanway Hybrid o délce 12 metrů. Slavnostní předání nových autobusů se uskutečnilo 15. června v Žilině na náměstí Andreje Hlinky za přítomnosti primátora města Žilina Igora Chomy, ředitele DPMŽ Jána Barienčíka a Jana Kimly, obchodního ředitele pro trhy střední a východní Evropy IVECO BUS.
 
V Žilině bude na linky MHD nasazeno 16 nových autobusů s hybridním pohonem. Jejich nákup je spolufinancován Evropskou unií v rámci projektu Integrovaného regionálního operačního programu. Realizátorem projektu Modernizace vozového parku nákupem autobusů MHD v Žilině je Dopravní podnik města Žiliny s.r.o,“ uvedl žilinský primátor Igor Choma. Jak doplnil, projekt plně podporuje město Žilina, jelikož výrazně přispěje ke zvýšení kvality a úrovně cestování městskou hromadnou dopravou v Žilině.
 
Cílem projektu je zvýšení atraktivity a konkurenceschopnosti MHD v Žilině zlepšením kvality vozového parku autobusové dopravy. Je součástí kompletní obnovy vozového parku MHD, kterou po etapách realizuje Město Žilina a Dopravní podnik města Žiliny s.r.o.
Jan Kimla, obchodní ředitel IVECO BUS pro trhy střední a východní Evropy, prohlásil: „Tato dodávka IVECO BUS pro městskou hromadnou dopravu v Žilině dokazuje naší schopnost plnit požadavky měst na snižování znečištění ovzduší, které se stává hlavním tématem městských správních orgánů na celém světě. Jsme velice rádi, že naše autobusy jsou součástí projektu modernizace v Žilině.“
 
Autobusy Urbanway Hybrid spotřebují až o 30% méně paliva než konvenční autobusy. V porovnání s dieselovými autobusy mají o 33% nižší emise CO2 a o 40% nižší emise oxidu dusíku (NOx). To znamená o 25 tun méně CO2 za rok u standardního autobusu a o 37 tun méně v případě kloubového autobusu, což je víc než dvojnásobná hmotnost jednoho nenaloženého vozidla.
 
Hybridní autobusy Urbanway kombinují elektrický pohon se spalovacím motorem normy
Euro 6 a sadou lithium-iontových akumulátorů nejnovější generace. Inteligentní systém řízení spotřeby optimalizuje při jízdě spotřebu paliva a množství emisí, přičemž přebytečná energie vznikající při brzdění je díky rekuperaci ukládána a znovu využita. K výhodám těchto autobusů patří režim „Arrive & Go“, který umožňuje v blízkosti autobusových zastávek přejít do 100% elektrického provozu. Zároveň dočasně vyřadí z funkce generátor, čímž eliminuje vibrace a snižuje úroveň hluku o více než 50%. Výsledkem je zcela tichý provoz bez emisí při příjezdu a odjezdu z autobusové zastávky.
 
Hybridní technologie IVECO BUS se mimořádně osvědčila. Právě toto ekologické řešení zvolila pro svou městskou hromadnou dopravu města jako Madrid, Astana, Milán či Paříž, což staví značku IVECO BUS na evropském trhu autobusů s alternativním pohonem na první místo.
 
Autobusy Urbanway jsou prvními vozy IVECO BUS s přelomovou technologií HI-SCR Euro VI, která nepoužívá recirkulaci výfukových plynů a zároveň snižuje spotřebu paliva. Tento městský nížkopodlažní autobus je vybaven novými motory IVECO Tector 7 a Cursor 9 a zcela nově koncipovanou konstrukcí, která se může chlubit skvělou odolností a nižší hmotností.

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button