Zprávy

Renault uvádí na trh elektrické modely Z.E.

Nejprodávanější elektromobil v Evropě, kterým je Renault ZOE, je možné objednávat od 1. června i v Česku.

Automobilka slibuje dodání přibližně září-říjen 2018. Ve druhé polovině roku bude možné objednávat dvě varianty Kangoo Z.E. a dvě varianty čtyřkolky TWIZY. http://www.czechbanking.cz/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gifČeský Renault s elektromobily dlouho váhal, protože v ČR, na rozdíl od některých evropských zemí, nebyl nákup elektromobilu nijak podporován státem. „Změnila to až poslední dotační výzva týkající se municipalit a firem s jejich majetkovou účastí“, řekl na tiskovce generální ředitel Renaltu ČR Zdeněk Grunt.
 
Renault ZOE je pro značku Renault velmi důležitým modelem. Díky neustále rostoucím prodejům (+ 44 % mezi roky 2016 a 2017) je Renault ZOE již třetím rokem nejprodávanějším elektrickým vozem v Evropě. Celkově bylo prodáno téměř 100 000 vozů. Ve Francii dokonce Renault ZOE tvoří víc než polovinu prodejů elektrických vozidel.
Zoe je malý hatchback, a jak jsme se přesvědčili, je velmi živý. Točivý moment 225 Nm je dostupný od 250 otáček.  Renault deklaruje 200 km v zimě a 300 km v létě. Auto má tepelné čerpadlo využívané na pomoc topení aklimatizaci a chytrou nabíječku, která umí brát proud ze sítě domu mimo energetické špičky. Instalaci domácích nabíjecích stanic provádí pověřená firma Schneider Electric. Cena ZOE začíná na 829 900 Kč.
 
KANGOO Z.E. je průkopníkem na evropském trhu s elektrickými dodávkami, na kterém zaujímá vedoucí postavení. Elektrická dodávka Renault byla od svého uvedení na trh jednomyslně oslavována tiskem a získala četná ocenění např. „International Van of the Year 2012“. Na český trh jsou uvedeny dvě délky karoserie KANGOO Z.E. (4,28 m) a KANGOO MAXI Z.E. (4,66 m). Obě jsou k dispozici jako 2místný furgon, delší z nich i jako 5místné „kombi“. Objem nákladového prostoru je v závislosti na verzi až 4,6 m3 a užitečné zatížení je 650 kg.  Podle stylu jízdy, zastávkového režimu a ročního období se dojezd pohybuje od 85 do 200 km. Cena začíná na 699 900 bez DPH.
 
Třetím členem rodiny elektrických Renaultů je elektrická čtyřkolka, která zabere méně místa než například SMART. Na jedno parkovací místo pro osobní vůz se vejdou 3 Twizzy napříč. Vyrábí se ve dvou verzích. Urban pro dvě osoby na sedačkách za sebou, nebo jednomístná CARGO s nákladovým prostorem pro dvě velké kartonové krabice. Cena začíná na 319 900 Kč.

Přečtěte si také

Back to top button