Zprávy

Autonomní pracovník: Vozík Linde C-MATIC

Společnost Linde Material Handling uvedla na trh nový autonomní vozík Linde C-MATIC.

Vstupuje tak do segmentu automatizovaných přepravních vozíků (AGC).Nový vozík spolehlivě zajišťuje přesné a včasné dodávky dílů na výrobní linku. Dokáže pracovat nepřetržitě až 16 hodin, je vybaven všemi nezbytnými bezpečnostními prvky a může být flexibilně integrován do interních procesůtoku materiálu.
 
Standardizované procesy se ve výrobní logistice nacházejí velmi často. Den po dni, směnu za směnou musí být díly skladované v drátěných boxech transportovány na předem určené pozice ve výrobní lince. Autonomní dopravní řešení mohou takové procesy výrazně zjednodušit a ulehčit zaměstnancům od stereotypní práce. Stačí jen stisknout tlačítko a poslat tak vozík Linde C-MATIC s požadovanými díly na zásobovací trasu nebo jej přivolat na určitou pozici.
 
Automaticky řízený vozík samostatně manévruje přes skladovací prostor. Je veden předem instalovanou linií magnetické pásky na podlaze. V místě vyzvednutí najede pod čekající nosný vozíček s nákladovou paletou, kterou „vyzvedne“ prostřednictvím výsuvného závěsu. Vozík Linde C-MATIC dokáže snadno převážet náklad do hmotnosti 650 kg a na místo určení jej dopraví rychlostí až 3 km/h. Výhodou je také snadná a rychlá instalace nebo výměna magnetické pásky.
 
Autonomní pohyb vozíku je definován pomocí čipů RFID, které jsou umístěny v libovolně volitelných vzdálenostech pod magnetickou páskou. Příslušné činnosti jsou jednotlivým RFID čipům softwarově přiřazeny během instalace. Například může být snížena rychlost na místech, kde chodci přecházejí přes příjezdovou trasu vozíku C-MATIC. Co se týká pohybu chodců, vestavěný bezpečnostní laserový skener s poloměrem snímání 3 metry a úhlem skenování 270 stupňů včas detekuje osoby nebo překážky v okolí vozíku a v případě potřeby jej automaticky zastaví. Zařízení je navíc v přední části vybaveno samostatným tlačítkem nouzového zastavení a akustickým varovným systémem. 
 
Významnou předností vozíku Linde C-MATIC je jeho velká vytrvalost. Na jedno nabití baterie může pracovat až 16 hodin. Nabíjí se pohodlně prostřednictvím integrované nabíječky se síťovým napájením 230 V mimo pracovní dobu, například přes noc. Gelové baterie jsou plně funkční už po 8 hodinách nabíjení. Pro firmy s třísměnným provozem nabízí Linde MH volitelně výměnný systém baterií s externí nabíječkou.
 
„Vozíkem Linde C-MATIC přinášíme perfektní řešení pro potřeby autonomní přepravy AGC,“ vysvětluje pan Tobias Zierhut, viceprezident oddělení Product Management Industrial Trucks – Warehouse z Linde Material Handling. „Systém je speciálně navržen pro sekvenční nebo nepřetržité dodávky na výrobní linku. Naši zákazníci jistě ocení snadné ovládání a maximální spolehlivost, a to i díky naší nepřetržité 24hodinové podpoře prostřednictvím servisní sítě Linde.“ S ohledem na rostoucí poptávku zákazníků po automatizovaných řešeních zaměřených na pokrytí jejich specifických potřeb Tobias Zierhut dodává: „Vozík Linde C-MATIC je jen začátek. Lze očekávat představení dalších podobných produktů.“ 

Přečtěte si také

Back to top button