Zprávy

Jedinečný počin STEYR řešící situaci nešťastného českého zemědělce

Když rodina Pařilova sháněla pro svou ekologickou farmu na Drahanské vrchovině nový traktor, našel se pouze jediný výrobce, který dokázal vyhovět jejich neobvyklému požadavku, aby měl ovládací joystick na levé straně.

Krátce předtím postihla Marka Pařila, syna majitele farmy, tragická nehoda, v jejímž důsledku přišel o pravou ruku. „Zranění Markovi zcela znemožnilo řídit traktor, proto jsme si stanovili jednoduchý požadavek. Kdo nám dokáže dodat traktor uzpůsobený tak, aby ho Marek mohl znovu obsluhovat, je vítěz,“ konstatoval Antonín Pařil. Nakonec, díky úžasné práci a snaze pana Stanislava Sychry, oblastního obchodního zástupce společnosti STEYR při Navos Farm Technic, se podařilo dopravit na farmu speciálně upravený traktor PROFI 4130 s variátorem, tj. plynule proměnným převodovým poměrem.
 
‘Vybrali jsme si traktor série PROFI, protože chceme mít na farmě víceúčelový stroj, který lze použít nejen k orbě, kultivaci půdy a osevu, ale také na sečení a sklizeň pastvin. Z toho důvodu se do našeho parku techniky nejlépe hodí právě PROFI 4130 CVT. Pochopitelně, že i faktor snadné obsluhy hrál při našem výběru důležitou roli, proto naše volba padla na traktor s variátorem, který se snadno ovládá a je také vybaven řadou bezpečnostních prvků,“ dodal Antonín.
 
Úpravy provedla firma Kneidinger1880, která je dlouhodobým partnerem společnosti STEYR a nachází se v Altenfeldenu asi 60 kilometrů od St. Valentinu, kde má STEYR svůj výrobní závod. Tato firma již od roku 1998 vyrábí pro STEYR adaptace na zpětný chod a je tudíž detailně obeznámena s vybavením kabin jejich traktorů, mechanickými komponenty a elektrickým příslušenstvím. „Pro realizaci požadovaných úprav jsme vytvořili speciální držák na loketní opěrky,“ říká Hermann Höfler, generální ředitel firmy Kneidinger1880, „a také jsme museli upravit původní sedadlo. Dále jsme stroj dovybavili kabelovými svazky z našeho provedení zpětného chodu a přemístili spínače vývodové hřídele.”
 
Na Pařilově farmě bude mít traktor PROFI na zádí úpravy umožňující připojení diskové sekačky, třímetrového secího stroje a čtyř brázdového pluhu. Na ploše o rozloze přibližně 60 hektarů pěstuje rodina pšenici, ječmen, brambory, řepu a různé byliny, a to vše ekologickým způsobem. Některé z pastvin mají vyhrazené na seno a píci pro své kozy, ovce Merino a také jerseyský a limousinský skot.
 
“Traktor PROFI je pro nás nejen pouhým strojem, ale vlastně dalším členem rodiny. Vybrali jsme si ho, ačkoli nikdo v okolí nemá s touto značkou žádné zkušenosti. Změny se nebojíme, naopak těší nás, že jsme v něčem jiní, takže jsme si vybrali dobře. Nesmírně si ceníme práce, kterou pro nás lidé z firmy STEYR odvedli,“ konstatuje shodně celá rodina. 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button