Zprávy

Linde BlueSpot – zářivý příklad v otázkách bezpečnosti

Společnost Linde Material Handling (Linde MH), světový výrobce manipulační techniky a poskytovatel logistických řešení, prodala již více než 150 000 kusů jednoduchého, ale efektivního bezpečnostního prvku s názvem BlueSpot.

Na tuto technologii, která promítá varovný světelný signál do prostoru před vysokozdvižným vozíkem, dnes spoléhají zákazníci z mnoha zemí světa a z široké škály průmyslových odvětví: od Ameriky po Austrálii, od dřevozpracujících firem po nápojový průmysl. A není divu, tento LED reflektor totiž významně zvyšuje bezpečnost operátorů vozíků i jejich okolí.
 
Typická scéna v logistické hale: zaměstnanec se blíží ke křižovatce mezi uličkami, hluboce zabrán do sledování svého telefonu. Ve stejné chvíli kolega couvá na totéž místo s vysokozdvižným vozíkem. Ještě před několika lety by tato situace mohla skončit neštěstím. Dnes však intenzivní modrý paprsek světla signalizuje na podlaze varování chodci: Pozor, blíží se průmyslový vozík! Zaměstnanec se včas zastaví a vozík může bezpečně pokračovat v jízdě. Linde BlueSpot opět vykonal dobrou práci.
 
„Linde BlueSpot jsme představili před šesti lety,“ vzpomíná Frank Bergmann, produktový manažer pro protizátěžové vozíky v Linde Material Handling. „Nebyl to první varovný systém, ale ostatní řešení využívala většinou akustické signály.“ A ty byly obvykle málo účinné. Jednak začaly po čase pronikavé tóny zaměstnance obtěžovat, jednak byly tyto, byť velmi hlasité zvuky často ignorovány kvůli vysoké hladině běžného hluku ve skladu.
 
 
Modré výstražné světlo varuje, ale neruší
Inženýři společnosti Linde Material Handling přišli s jiným řešením: modrým nebo červeným LED světlem připevněným na vysokozdvižném vozíku, které promítá výstražný signál na zem ve směru jízdy vozíku. Toto řešení, které si mohou zákazníci objednat buď přímo s vozíkem, nebo i dodatečně, slibuje významné zvýšení bezpečnosti při nízkých investičních nákladech.
 
BlueSpot zaznamenal takový úspěch, že jeho jméno již v průmyslu zdomácnělo. „BlueSpot poptávají zákazníci z mnoha různých oborů,“ říká Frank Bergmann. Originál je k dostání stále jen od Linde MH a jeho název je pochopitelně registrovaná obchodní značka. „I když je nyní koncept často kopírován, my v Linde MH jsme hrdí, že náš nápad v posledních letech pravděpodobně předešel nesčetným nehodám – jak u majitelů originálního BlueSpotu, tak kdekoliv jinde.“
 
Systém je nejen jednoduchý, ale zákazníky překvapí také svojí flexibilitou. BlueSpot může být používán pro řízení vpřed i vzad. Díky jeho schopnosti poskytovat dobře viditelné varování před možným nebezpečím mají chodci dostatek času se přemístit na bezpečné místo. „Žádný hlasitý zvuk, žádní vylekaní kolemjdoucí ani žádné jiné riziko,“ vysvětluje Frank Bergmann. Neoslňující, vysoce intenzivní LED reflektory zaujmou svojí mimořádnou odolností a nízkou spotřebou energie. Vlivy prostředí – prach, déšť, vibrace atd. – nemají na Linde BlueSpot žádný vliv.  A nastavitelný buď stále svítící, nebo blikající reflektor instinktivně vnímají jako varovný signál i externí návštěvníci. 
 
BlueSpot není jediným bezpečnostním prvkem od Linde MH, který v současnosti patří k více či méně standardnímu bezpečnostnímu vybavení v průmyslovém odvětví. Také další asistenční systémy, jako je Linde Load Management, Safety Pilot či Dynamic Mast Control, nastavily nové standardy. Jak říká produktový manažer F. Bergmann: „Každá z těchto inovací navazuje na náš integrovaný koncept bezpečnosti ‚Vize Nula – bezpečnost ve vašem světě‘, v rámci něhož jsme si stanovili cíl snížit počet pracovních úrazů při manipulaci s materiálem na nulu.“
 
 

Přečtěte si také

Back to top button