Zprávy

IKEA se stala absolutním vítězem ocenění MASTERCARD obchodník roku

Absolutním vítězem a držitelem titulu Mastercard Obchodník roku 2017 se již popáté stala IKEA Česká republika. Ta byla zároveň oceněna v rámci oborových kategorií jako Mastercard Obchodník s nábytkem a bytovými doplňky 2017.

• Jednou z letošních novinek bylo rozdělení oborové kategorie Obchodník s oděvy a obuví na dvě samostatné kategorie. V kategorii Obchodník s oděvy zvítězilo C&A, v kategorii Obchodník s obuví Deichmann.
• Dalšími vítězi oborových kategorií jsou Lidl, dm drogerie markt, Sportisimo, Alza.cz, Hornbach, Shell.
• Ve zvláštní kategorii Mastercard Millennials Obchodník roku 2017 zvítězila společnost ZOOT a titul SOCR ČR Nejlepší zaměstnavatel v obchodě získalo MAKRO.
• Vítěze v kategorii Mastercard Obchodník roku 2017 – MONETA Money Bank Cena veřejnosti vybrali zákazníci hlasováním na internetu a přes SMS. Nejvíc hlasů získal Lidl. Do hlasování se letos zapojilo celkem 115 578 osob.
 
Vítězové jednotlivých kategorií byli určeni na základě výsledků reprezentativního internetového průzkumu společnosti GfK Czech, uskutečněného na vzorku 2 000 respondentů z celé České republiky. Hodnocenými parametry bylo spontánní jmenování prodejny, počet nakupujících, míra jejich loajality prodejně a důvěra v ni a spokojenost s vybranými parametry, jako sortiment, kvalita, orientace v nabídce.
 
Kategorie ocenění Mastercard Obchodník roku prochází každým rokem rozvojem. „Jednou z letošních novinek je kategorie Millennials Obchodník roku. Vítězem se stal obchodník, který je populární u generace Y, a je současně mladými respondenty v porovnání s ostatními vnímán odlišně. Stala se jím společnost ZOOT,“ říká Josef Machala, Mastercard Rewards Program Leader. Další letošní novinkou je rozdělení oborové kategorie Obchodník s oděvy a obuví na dvě samostatné kategorie.
 
Absolutní vítěz
Absolutním vítězem patnáctého ročníku ocenění Mastercard Obchodník roku 2017 se stala společnost IKEA Česká republika, která zvítězila i v předchozích čtyřech ročnících soutěže. Prodejna vykazuje vysokou míru loajality a důvěry zákazníků.
 
Oborové kategorie
1. Cenu Mastercard Obchodník s potravinami 2017 (hypermarkety, supermarkety, potraviny) letos především díky vysoké spontánní znalosti mezi zákazníky a jejich loajalitě a důvěře získal Lidl Česká republika. Druhé místo připadlo Kauflandu a na třetím místě je GLOBUS.
 
2. Vítězem kategorie Mastercard Obchodník s drogerií a parfumerií 2017 se stala společnost dm drogerie markt. Na druhém místě se umístila TETA drogerie na třetím Yves Rocher.
 
3. V kategorii Mastercard Obchodník s oděvy 2017 zvítězila díky vysoké spontánní znalosti mezi zákazníky a jejich loajalitě společnost C&A. Druhé místo obsadilo Pepco a třetí H&M.
 
4. Ocenění v kategorii Mastercard Obchodník s obuví 2017 získala společnost Deichmann. Na druhém místě se umístila společnost Rieker a na třetím CCC.
5. Vítězem kategorie Mastercard Obchodník se sportovními oděvy a potřebami 2017 (obuv, oblečení, sportovní potřeby) se stalo již poosmé Sportisimo. To boduje zejména vysokou loajalitou zákazníků. Na druhém místě se umístil Decathlon, na třetím místě Nike.
 
6. Vítězem v kategorii Mastercard Obchodník pro dům, zahradu a chovatele 2017 se stal poprvé v historii soutěže Hornbach, který tím posunul na druhé místo dosavadního každoročního vítěze OBI. Na třetím místě je zoohit.cz. Vítězné umístění Hornbachu je kombinací solidních výsledků v obou skupinách parametrů – pozice na trhu a důvěra zákazníků.
 
7. V kategorii Mastercard Obchodník s nábytkem a bytovými doplňky 2017 zvítězila IKEA Česká republika, která ve své kategorii byla hodnocena nejlépe ve všech ohledech. Na druhém místě se umístil JYSK a na třetím místě je SCONTO nábytek.
 
8. Cenu Mastercard Obchodník s elektrem a elektronikou 2017 získala Alza.cz. Na druhém místě se umístilo CZC.cz, na třetím místě T.S.Bohemia.
 
9. Vítězem kategorie Mastercard Čerpací stanice s prodejnou 2017 se stal Shell, na druhém místě se umístila Benzina a na třetím Tank ONO. 
Zvláštní ceny
1. Cena veřejnosti
V kategorii Mastercard Obchodník roku 2017 – MONETA Money Bank Cena veřejnosti zvítězil Lidl Česká republika a obhájil tak loňský titul. O jeho prvenství rozhodli sami zákazníci s celkovým počtem 65 991 hlasů. Na druhé příčce se umístila TETA drogerie s 57 688 hlasy, na třetím místě je IKEA s 49 097 hlasy.
 
Veřejné hlasování probíhalo prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz a SMS zpráv od 2. října 2017 do 7. ledna 2018. Celkem hlasovalo 115 578 osob, z toho 98 554 lidí přes internet a 17 024 prostřednictvím SMS zpráv. Hlasující rozdělili mezi nejrůznější obchodníky 819 805 platných hlasů. Každý hlasující se mohl zodpovězením tipovací otázky zúčastnit soutěže o 50 000 Kč vložených na účet u MONETA Money Bank a platební kartu Mastercard s věrnostním programem bene+.
 
2. Mastercard Millennials Obchodník roku 2017
Účelem kategorie Millennials Obchodník roku 2017 bylo vybrat takový řetězec, který je u této věkové kategorie 
(20–30 let) oblíbený, a zároveň je zde velký rozdíl mezi vnímáním prodejny u mladých respondentů ve srovnání s ostatními. Do hodnocení vstupovali proto obchodníci, kteří se u kategorie Millennials umístili na 1.–3. místě v jednotlivých kategoriích.  Vítězem se pak stal obchodník, u kterého byl největší pozitivní rozdíl mezi hodnocením všemi respondenty a mileniály. Vítězem se stala společnost ZOOT.
 
3. Zákaznický zážitek v době digitální
Princip výběru vítěze kategorie Mastercard Obchodník roku 2017 – Zákaznický zážitek v době digitální je tříkolový a je kombinací expertního názoru a volby profesionály z odvětví obchodu. V prvním kole proběhla individuální nominace kandidátů ze strany členů expertního týmu a na základě hlasování byly vybrány tři nominace s největším počtem hlasů. O vítězi kategorie rozhodli hlasováním účastníci konference Retail Summit 2018 a stala se jím společnost SpokojenyPes.cz (podrobnější informace o vítězi a nominovaným naleznete ve zvláštní tiskové zprávě).
 
4. Nejlepší zaměstnavatel v obchodě
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR jako druhý největší zaměstnavatelský Svaz vyhlásil v rámci soutěže Mastercard Obchodník roku 2017 speciální kategorii „SOCR ČR – Nejlepší zaměstnavatel v obchodě“. Obchodníci se mohli do soutěže o ocenění zapojit vyplněním dotazníku sestaveného odborníky z oblasti HR, odborným garantem vyhodnocení této kategorie se stala nezávislá odborná společnost Hays. Do soutěže se zapojili zaměstnavatelé z oblasti obchodu food i non-food, nadnárodní řetězce i zástupci tradičního obchodu, osloveny byly jak členské firmy SOCR ČR, tak i jeho nečleni. Hodnotící kritéria byla nastavena spíše pro větší zaměstnavatele s více než 250 pracovníky, při celkovém hodnocení bylo přihlédnuto i ke stanovisku Odborového svazu pracovníků obchodu. Vítězem kategorie se stala společnost MAKRO Cash & Carry ČR.
 
Slavnostní vyhlášení výsledků
Slavnostní vyhlášení absolutního vítěze, vítězů všech oborových kategorií i zvláštních cen proběhlo 6. února 2018 v rámci galavečera konference Retail Summit 2018 v Clarion Congress Hotelu v Praze.
 
Přehled vítězů ocenění Mastercard Obchodník roku 2017
Absolutní vítěz IKEA Česká republika
Mastercard Obchodník s potravinami 2017 Lidl Česká republika
Mastercard Obchodník s drogerií a parfumerií 2017 dm drogerie markt
Mastercard Obchodník s obuví 2017 Deichmann
Mastercard Obchodník s oděvy 2017 C&A
Mastercard Obchodník se sportovními oděvy a potřebami 2017 Sportisimo
Mastercard Obchodník s elektrem a elektronikou 2017 Alza.cz
Mastercard Obchodník pro dům, zahradu a chovatele 2017 Hornbach
Mastercard Obchodník s nábytkem a bytovými doplňky 2017 IKEA Česká republika
Mastercard Čerpací stanice s prodejnou 2017 Shell
Mastercard Millennials Obchodník roku 2017 ZOOT
Mastercard Obchodník roku 2017 – Zákaznický zážitek v době digitální SpokojenyPes.cz
Mastercard Obchodník roku 2017 – MONETA Money Bank Cena veřejnosti Lidl Česká republika
Mastercard Obchodník roku 2017 – SOCR ČR Nejlepší zaměstnavatel v obchodě MAKRO Cash & Carry ČR
 
 

Přečtěte si také

Back to top button