Zprávy

Schválený program vlády: důchodci a studenti budou jezdit ve vlacích bezplatně

Vláda Andreje Babiše počítá ve svém programovém prohlášení s bezplatným cestováním ve vlacích pro důchodce starší 65 let, žáky a studenty do 26 let. Mezi vyjmenované prioritní dopravní stavby přibylo také pokračování dálnice D49.

Senioři a studenti si zaslouží dopravu vlakem zdarma, proto jsme do finálního znění programového prohlášení vlády tenhle náš návrh napsali. Máme tu režijní jízdné pro zaměstnance drah, pro seniory a bývalé zaměstnance. To nám vždy bránilo v soutěžení a otevření trhu na železnici,“ řekl po mimořádném jednání vlády ministr dopravy Dan Ťok. Podle ministra tuto problematiku bylo nutné dlouhodobě vyřešit. „Předpokládáme, že bude nějaký seniorpas nebo průkaz pro studenty, který by byl zpoplatněný a na základě kterého by mohli jezdit důchodci nad 65 let a studenti do 26 let bezplatně,“ dodal ministr.
 
Podle konečného znění programového prohlášení má Babišova vláda „přijmout rozhodnutí, které za stanovených podmínek umožní bezplatné užívání osobní železniční dopravy pro důchodce starší 65 let, žáky a studenty do dovršení věku 26 let“. Přesná podoba jízdného zdarma, a s tím spojené náklady pro stát, vyplynou až z nastavení podmínek. Důležitá bude například výše základního pasu pro seniory a studenty a další parametry, o kterých se povede debata.
 
Vláda: Do roku 2021 zprovozníme 210 kilometrů dálnic
Mezi priority Babišovy vlády patří podle finálního znění programového prohlášení také zintenzivnění výstavby dálnic na všech hlavních trasách, konkrétně na D1, D3, D4, D6, D7, D11, D35, D48, D49, D52, D55. Vláda také chce dokončit kompletní modernizaci dálnice D1 mezi Prahou a Brnem.
 
Do roku 2021 zprovozníme 210 kilometrů dálnic, z toho 110 kilometrů dálnic nových a 100 kilometrů modernizované D1. Do roku 2021 rozestavíme dalších 180 km dálnic,“ uvádí vláda v programovém prohlášení.

Přečtěte si také

Back to top button