Zprávy

Linde MH představila inovativní výsuvnou kabinu

Nová výsuvná kabina Linde MH přináší řidičům vynikající viditelnost i při manipulaci s objemnými náklady.

Společnost Linde Material Handling (Linde MH), přední evropský dodavatel manipulační techniky a skladových řešení, uvedla na trh novou výsuvnou kabinu pro řidiče těžkých vysokozdvižných vozíků s nosností od 10 do 18 tun. Kabina s inovativní funkcí zajišťuje řidičům výbornou viditelnost, čímž přispívá k bezpečnému provozu manipulační techniky a pomáhá snižovat fyzickou zátěž řidičů.
 
Čím větší a objemnější jsou manipulovaná břemena, tím vyšší jsou i nároky na řidiče vysokozdvižných vozíků. Pokud je výhled ve směru jízdy znemožněn, musí jet řidič pozpátku. To ho nutí zaujmout takovou tělesnou pozici, která nepřispívá ani k jeho zdraví, ani k dobré produktivitě práce. Proto Linde MH zařadila do své produktové řady nové ergonomické řešení a od nynějška nabízí ve volitelné výbavě pro řadu těžkých vysokozdvižných vozíků s nosností od 10 do 18 tun výsuvnou kabinu. Stačí stisknout tlačítko a kabina plynule vystoupá až do výšky 5,5 metru za méně než 10 sekund. Odtud má pak řidič ničím nerušený výhled a může pokračovat v jízdě vpřed jako obvykle. Výsuvná kabina je obzvláště vhodná pro stohování, zakládání a vychystávání těžkého zboží nebo při odkládání břemen v prostoru malých nakládacích ramp, jako jsou například boční dveře do nákladních prostorů letadel.
 
Bezpečnostní předpisy pro práci s vysokozdvižnými vozíky ukládají řidičům povinnost couvat v případě, že je čelním vysokozdvižným vozíkem naloženo a manipulováno takové břemeno, které brání výhledu ve směru jízdy. Pokud vozík couvá a břemeno bočně přesahuje obrys vozíku, je to také problematické, protože řidič nemá výhled na náklad. Řešení přináší právě výsuvná kabina.
 
Častému couvání je vhodné se vyhnout i ze zdravotních důvodů, protože otáčení řidiče vzad, zejména ve spojení s vibracemi, nadměrně zatěžuje řidičovu páteř.
 
S novou výsuvnou kabinou se řidiči vyhnou couvání v případech, kdy jim náklad brání ve výhledu po směru jízdy a zároveň nebudou v pokušení si nedovoleně nadzvednout náklad během jízdy vpřed tak, aby přes něj viděli. Výsuvná kabina umožňuje řidičům pracovat více ergonomicky a efektivněji, protože jízda vpřed je mnohem bezpečnější a rychlejší, a to zejména na delší vzdálenosti. Navíc je minimalizováno i riziko poškození způsobené kolizí kvůli nákladu přesahujícímu boční rozměry vozíku.
 
Intuitivní ovládání
 
Výsuvnou kabinu lze ovládat pomocí samostatného joysticku nebo pomocí čtyř tlačítek s předvolbami, které lze individuálně naprogramovat na určitou výšku. Kabina stoupá rychlostí 0,24 m/s a maximální výšky 5,5 metru dosáhne za méně než 10 sekund. Maximální výška zdvihu kabiny zajišťuje vynikající přehled nad celým nákladem i v případě, že se jedná o dlouhé, objemné a těžké zboží. Bezpečný provoz zajišťuje automatické omezení rychlosti, ke kterému dochází v závislosti na výšce zdvihu kabiny. Maximální rychlost jízdy vozíku pak lze upravit také v nastavení vozíku.
 
Variabilní řešení pro optimální viditelnost
 
Těžké vozíky Linde mohou být vybaveny také rotační kabinou, která je alternativou k výsuvné kabině. Zde může řidič otočit celou kabinu o 180 stupňů, takže břemeno zůstane na vidlicích za jeho zády, a tak má volný výhled přímo ve směru jízdy. Kromě toho si může řidič nastavit i jakýkoliv jiný úhel do 180 stupňů a tedy jakékoliv zorné pole.
 
Rotační kabiny byly vyvinuty pro elektrické vysokozdvižné vozíky Linde o nosnosti 2,5 až 5 tun a pro vysokozdvižné vozíky Linde se spalovacím motorem s nosností 2 až 8 tun. V závislosti na konkrétním modelu a provedení se sedadlo řidiče včetně sloupku řízení a pedálů může plynule otáčet až o 90 stupňů tak, že řidič sedí bokem ve směru jízdy. Podle průzkumu německé instituce German Employers’ Liability Insurance Association of Trade and Logistics (BGHW), která se zabývá zaměstnaneckým pojištěním odpovědnosti za škodu v oblasti obchodu a logistiky, se díky funkci otáčení až o 90 stupňů zlepšila ergonomie řidiče/pracovní pohodlí o zhruba 60 procent. Zároveň mohou řidiči mnohem bezpečněji couvat, je ochráněno jejich zdraví a celkově zlepšena péče o zdraví logistického personálu, a v konečném důsledku pak procesy v dané společnosti více odpovídají principům udržitelného rozvoje.

Přečtěte si také

Back to top button