Logistika a sklady

Linde představuje nové portfolio úzkých/kompaktních vozíků

Nové paletové a dvojité vysokozdvižné vozíky od společnosti Linde Material Handling v sobě spojují kompaktní design, lepší výhled na náklad, vyšší uživatelský komfort a široké spektrum doplňkové výbavy.

Jsou užší než europaleta a zajišťují efektivní a bezpečný provoz v omezených prostorech. Inovovaný design vozíku je použit jak v modelech s chodící obsluhou, tak i u verzí se sklopnou stupačkou pro řidiče.

„Omezený prostor, se kterým se v logistice setkáváme při nakládce a vykládce nákladních vozidel nebo při zaskladňování a vyskladňování palet, znesnadňuje manipulaci s materiálem a zvyšuje riziko nehody nebo poškození nákladu. Zavádíme proto kompaktnější vozíky s jednodušším manévrováním,“ říká Toufik Oussou, Product Manager Warehouse Trucks ze společnosti Linde Material Handling.

„Nové vozíky mají podvozek v šířce 720 mm, jsou tedy užší než europalety. Díky tomu jsou snadno ovladatelné i v těch nejmenších prostorech. Manipulace s nimi je jednodušší a bezpečnější, čímž stoupá i produktivita práce. Podařilo se nám navýšit počet verzí vozíku a variant jejich doplňkového vybavení, což přispívá k větší efektivitě provozu. Široká nabídka volitelné výbavy umožňuje našim zákazníkům zvolit manipulační vozík přesně podle potřeb jejich firmy,“ doplnil Toufik Oussou, Linde Product Manager.

Snadná manipulace a důraz na bezpečnost
Nové paletové vozíky Linde T25 a T30, s nosností 2,5 až 3,0 tuny, jsou primárně využívány pro přepravu zboží na krátké až středně dlouhé trasy. Velkou předností vozíku s chodící obsluhou je dlouhá řídící ojka, která je namontována velmi nízko na podvozku. Zajišťuje bezpečnou vzdálenost mezi vozíkem a obsluhou. Všechny ovládací páky se nacházejí v ergonomické oblasti hlavy řídící ojky a lze je snadno ovládat prsty jak pravé, tak levé ruky. Jasně uspořádaný palubní displej zobrazuje všechny důležité informace o stavu vozíku. Řada brzdových a bezpečnostních systémů, stejně jako nouzové vypínače, poskytují žádoucí ochranu pro řidiče.

Optimální volitelná výbava
Volitelná výbava vozíku nabízí jak tlačítko pro plíživý pojezd, tak ochranné mříže pro různě velký náklad. Obsahuje systém řízení vozíkové flotily Linde connect zahrnující kontrolu přístupu k řízení vozíku, zaznamenávání a kontrolu eskalace rázů, stejně jako analýzu jejich využití. Zahrnuje osvědčené varovné světlo Linde BlueSpot, které promítá na zem varovný bod pomocí LED diod, čímž upozorňuje na blížící se vozík.

Nové dvojité vysokozdvižné vozíky jsou vhodné pro použití v uzavřených prostorech, jako jsou například vnitřní ložné plochy nákladních automobilů. Umí současně přepravovat dvě palety, čímž dosahují vyšší produktivity nakládky. Mohou být také použity při skladování a vyskladňování palet, přičemž maximální nosnost hlavního a iniciálního zdvihu činí vždy jednu tunu.

Maximální viditelnost
Aby bylo zajištěno, že řidič může současně bezpečně přepravovat dvě palety, kladli vývojáři společnosti Linde Material Handling velký důraz na extrémně dobrou viditelnost přes zdvihací stožár. Zdokonalený systém řízení pojezdu u dvojitého vysokozdvižného vozíku Linde D10 zvyšuje přepravní výkon díky optimalizaci rychlosti pojezdu v závislosti na zatížení hlavního zdvihu.

Ochrana zdraví řidiče
Pro překonání delších vzdáleností nabízí Linde své modely paletových nebo dvojitých vysokozdvižných vozíků T20 AP, T25 AP a D10 AP, jež jsou doplněné o stupačku pro řidiče. Vozíky mají sklopnou plošinku a boční ochranné zábrany, které udržují řidiče v bezpečí uvnitř vozíku. Plošinka společně s řídící ojkou a bočními zábranami tvoří jednotku, která je zcela odtlumena od podvozku. Tento plně odpružený prostor určený pro obsluhu tlumí otřesy a vibrace způsobené nerovnými povrchy. Řidiči jsou tak účinně chráněni před vznikem nemocí z povolání, jako jsou například muskuloskeletální poruchy. Vysokou stabilitu a stálou trakci vozíků zajišťují modulární stabilizační kolečka.

Potřebný výkon pro tyto vozíky poskytují AC elektromotory s výkonem 1,5 kW a 2,3 kW, které umožňují dosáhnout rychlosti až 10 km/h s plným nákladem. Jako zdroj dodávky energie jsou k dispozici volitelně lithium-iontové a klasické olověné baterie. 

Přečtěte si také

Back to top button