Silniční doprava

Vozový park společnosti Česká pošta Security (ČPS) se rozrůstá

Česká pošta Security kupuje elektromobily typu Renault Kangoo Z.E. Kdo bude jejich dodavatelem?

„Test takového projektu na vlastním byznysu je pro nás velká výzva. Nechtěli jsme ekonomicky zatěžovat mateřskou společnost Českou poštu, pouze jsme od ní čerpali její zkušenosti s elektromobily. První dva vozy jsme nakoupili sami a díky marketingové spolupráci se společností ČEZ ESCO jsme dokázali snížit provozní náklady na obě auta. Náš partner si zase díky spolupráci může ověřit možnosti pro rozvoj sítí. Je to výhodné pro všechny partnery, naše klienty i obyvatele města,“ říká jednatel společnosti Česká pošta Security Tomáš Hampl.

„Oceňujeme, že se Česká pošta Security se příkladně zapojí do propagace elektrických aut a stane se inspirací i pro další firmy v sektoru logistiky, rozvážky či spedičních služeb. Rádi dáme k dispozici zkušenosti největšího hráče v tuzemské elektromobilitě, zejména know-how našich specialistů a benefity vyplývající z dlouhodobé spolupráce s automobilkami. Právě díky těmto skutečnostem umíme vozidla integrovat do firemních i municipalitních flotil za zajímavých podmínek,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Dvojice nových městských vozů doplněná logem Bezpečně a bez emisí bude pro společnost ČPS zajišťovat tzv. lehkou logistiku. Renault Kangoo Z.E. nabízí díky novému akumulátoru„ Z.E. 33“ (33 kWh) dojezd až 270 km.

Palubní nabíječka vozu umožňuje nabíjení o výkonu až 7 kW AC a díky tomu je s dobíjecí stanicí Wall Box 7 kW na plnou kapacitu baterie nabitá do 6 hodin. Předběžné propočty ukazují, že společnosti ČPS se elektromobily vyplatí.

„Nájezd pro zajištění obsluhy všech klientů máme měsíčně skoro 2000 kilometrů. Rozdíl v nákladech na pohonné hmoty je u elektromobilů při stejné najeté vzdálenosti až 4000 korun měsíčně. Úspory jsou tedy značné a investice by se měly vrátit zhruba do dvou let,“ uvedl Tomáš Hampl.

Samotná Česká pošta už má s elektromobilitou a jinými způsoby ekologické přepravy zkušenosti. V roce 2016 testovala po dobu šesti měsíců ve spolupráci se společností ČEZ dva elektromobily, určené pro doručování balíků a listovních zásilek. Dlouhodobě také Česká pošta patří mezi firmami k těm nejekologičtějším díky tomu, že velkou část jejího vozového parku tvoří auta využívající pohon CNG.

ESCO společnosti ČEZ dnes působí v celkem pěti státech, pracuje pro ně 5500 zaměstnanců a realizují ročně přibližně 14 000 zakázek. V oblasti elektromobility, která je jednou z klíčových oblastí nabídky ČEZ ESCO v rámci konceptu Smart City, nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení.

Pro samosprávy ČEZ ESCO nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony.

Skupina ČEZ v současnosti provozuje nejrozsáhlejší tuzemskou síť čítající více než 190 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice – vedle zhruba 130 rychlodobíjecích stanic je řidičům k dispozici i zhruba šedesátka tzv. stanic normálního dobíjení.

Na hlavní foto zleva: jednatel ČP Security Tomáš Hampl, generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák a generální ředitel České pošty Roman Knap.

Přečtěte si také

Back to top button