Silniční doprava

Historicky první LNG kamion registrovaný v ČR společností Helicar a.s.

Společnost Helicar a.s. ve spolupráci s Volvo Truck ČR , Škoda Auto a.s. a GasNet uvádí historicky první vozidlo Volvo FM LNG registrované v ČR. Otevíráme tak novou kapitolu kamionové dopravy v České republice a tím jsme se zase o krok přiblížili k nízkoemisní dopravě jako takové.

Projekt LNG ve společnosti Helicar, a. s. odstartoval v březnu 2019 výběrem dodavatele potřebné techniky vhodné pro využití na dálkovou přepravu vozidel pro společnost Škoda Auto a.s.. Přestavba vozidla byla dokončena v lednu 2020 s uvedením do provozu v únoru 2020.

Souprava Volvo FM/FH LNG s přepravníkem Lohr 2.53 splňuje normu Euro 6 a výkonem i úsporou paliva se vyrovná vozidlům na naftu. Vozidlo Volvo FM/FH LNG může spalovat buď bioplyn (emise CO2 se v porovnání s naftou sníží až o 100 %), nebo zemní plyn (emise CO2 se v porovnání s naftou sníží o 20 %). Uvedené hodnoty uvádějí množství emisí vzniklé vlastním provozem vozidla a popisuje je parametr „tank-to-wheel” (z nádrže ke kolům).

V České Republice není momentálně žádný dotační program či podpora pořízení vozidla LNG. Oproti tomu podpora v jiných státech EU, jako např. V Německu, Polsku či Slovensku dosahuje až 23.000 EUR nebo 35% s ceny pořízení na každé nové vozidlo na LNG. Součástí podpory je i snížené mýto či spotřební daň.

Role společnosti GasNet v tomto projektu spočívá v dodání plnicí technologie, tedy čerpacího zařízení, které je umístěno v areálu VOLVO v Klecanech u Prahy právě pro potřeby Helicar, a. s. Kromě samotné instalace a bezproblémového provozu čerpacího zařízení GasNet také zajistil nezbytné proškolení celého týmu, jak z hlediska bezpečnosti, tak správného postupu při tankování. 

Přečtěte si také

Back to top button