Silniční doprava

Autobus Scania pro rakouské hasiče

Hasičský sbor ze spolkové země Horní Rakousko (Landes-Feuerwehrverband Oberösterreich) nedávno začal používat autobus Scania Interlink HD pro logistické a taktické operace. Autobus slouží jako mobilní velitelské stanoviště a organizační jednotka i jako dopravní prostředek.

„Již více než tři desítky let používáme autobus pro přepravu cestujících a pro provádění činností souvisejících s poskytováním pomoci při nehodách a katastrofách,“ říká požární inspektor Markus Mayr, který je vedoucím odboru civilní ochrany u hasičského svazu Landes-Feuerwehrverband Oberösterreich.

Kromě standardních funkcí je autobus vybaven modrou majákovou rampou, modrými blikajícími světly a sirénou. Rychlost vozidla však byla omezena na 110 km/h. Model Interlink má 35 míst a čtyři stoly, které lze v případě potřeby snadno demontovat pomocí mechanismu umožňujícího rychlé uvolnění. Rovněž je vybaven kuchyňkou, toaletou a místem pro úschovu zavazadel.

„Výměna autobusu za pět až šest menších vozidel nepřipadala v úvahu,“ říká Mayr. „Důležitým aspektem bylo získání optimálního uspořádání s dostatkem prostoru. A tento požadavek autobus Scania rozhodně splňuje.“

Přečtěte si také

Back to top button