Silniční doprava

Euro test 2019 Sibiu, díl 1.: Setra S 531 DT

Od svého uvedení už se na silnicích v Evropě objevilo přes 300 těchto autobusů, z toho čtvrtina jezdí dálkové linky. A to především díky operátorovi FlixBus. Byl to jediný zástupce patrových autobusů v testu. Vyzkoušeli jsme si ho jako první a hned přinášíme první dojmy.

Stejně jako před dvěma roky ve Švédsku byl jeden z adeptů na vítězství v prestižní anketě Coach of the Year patrový autobus. Setra s 531 DT patří mezi nejčastější patrové autobusy, která ve své nové generaci sází nejen na komfort či nízké provozní náklady, ale také na bezpečnost. 

 Vidí do boku 

Čtvrtina zákazníků si objednala Side Guard Assist, který pomocí radaru za předním podběhem monitoruje prostor vedle autobusu. Při nízkých rychlostech detekuje všechny pevné i pohyblivé překážky do vzdálenosti 3,5 m. Zaregistruje a varuje nejen před cyklisty či chodci, ale také před tím, když si při odbočování doprava řidič málo najede a hrozí třeba kontakt se značkou či sloupem. V úzkých uličkách Sibiu plných aut se to docela hodilo. 

Skvělým pomocníkem je Side Guard Assist i na dálnici při předjíždění a zařazení se zpět do jízdního pruhu. Výstražný trojúhelník zhasne ve chvíli, kdy je předjížděné vozidlo 15 m za autobusem. Takový je totiž dosah radaru. Ve standardní výbavě má Setra S 531 DT automatický brzdný systém ABA 4. generace nebo LED světla. 

Velikost je znát 

Patrová Setra je pořádný kus autobusu, vážit může až 26 000 kg. A i když ho pohání nejsilnější autobusový motor v nabídce Mercedesu, šestiválec OM 471 s 375 kW a 2500 Nm, na přidání plynu autobus stejně reaguje s určitým zpožděním. Na druhé straně jakmile ho na dálnici rozjedete, pak už není problém udržet maximální cestovní rychlost 100 km/h, při níž motor točí na osmičku lehce nad 1100 otáček. I díky vylepšené aerodynamice, cw má 0,35, výrobce garantuje snížení spotřeby proti předchůdci až 8 %. Při nájezdu 100 000 km za rok to dělá úsporu 3000 l nafty. Ve standardu má S 531 osmistupňovou automatizovanou převodovku GO 250, nicméně se proslýchá, že pro některé trhy Mercedes-Benz připravuje jako alternativu automat ZF Ecolife. 

Jako v bavlnce 

Značná hmota autobusu má ale i pozitiva, a to s ohledem na pérování, které je příjemně plavné. A to jak na místě řidiče, tak i v sedadlech pro cestující v suterénu, tak i v prvním patře. Okresní silnice v okolí Sibiu se totiž svou kvalitou těm naším hodně podobají, takže na hodnocení komfortu jsme měli dost příležitostí.

Řízení takového kolosu vyžaduje určitý respekt. Neustále jsem měl oči nalepené na zrcátcích. Situaci při manévrování usnadňovaly kamery, které při aktivaci směrových světel v nízkých rychlostech promítaly na přídavný displej oba konce autobusu, A to se na testovací trase, která vedla městy i vesnicemi opravdu hodilo.

Člověk se také podvědomě přikrčuje pod každým mostem. Obzvláště když je před ním značka s omezením výšky 4 m, což je i výška S 531 DT. „Jedeme tu poprvé,“ informuje mě klidně člověk od Mercedesu, když prudce přibrzďuji před mostem. Jenom jsem čekal, kdy přijde skřípavý zvuk, který nikdo nechce slyšet. Kvůli dopravě a nečekané opravě komunikace v okolí základny, jsme totiž museli upravit na poslední chvíli trasu. A na ní byly tyto výškové překážky…

Dojem z řízení je také zcela odlišný tím, že se sedí na autobus hodně dole a člověk má nad sebou podlahu, takže má omezený výhled třeba na semafory. Také vnitřní prostor mi přijde menší a stísněnější než třeba v Tourismu. Ale je to o zvyku. 

Náklad, nebo dojezd 

Hlavní nákladový prostor v zadní části autobusu má objem 8,4 m3, boční přidají další cca 3 m3, maximum je tak v součtu 11 m3. Místo krajních schránek ale může být palivová nádrž, takže standardní 480 l lze navýšit skoro až na 1000 l. Pod víčkem hlavní nádrže bylo druhé hrdlo patřící nádrži na topný olej pro nezávislé topení. To vyhřívá i toaletu.

Největší, ale i nejdražší 

Setra DT531 je celkem logicky nejdražší autobus z celé pětice. Průměrná cena se pohybuje kolem 450 000 eur, testovaný autobus napěchovaný výbavou, třeba i skleněnou střechou či nejlepšími sedačkami, vyšel na 490 000 eur. 

Přečtěte si také

Back to top button