Silniční doprava

IVECO BUS a STIB-M IVB s radostí oznamují dodávku prvních hybridních elektrických autobusů Urbanway z celkově objednaných 141 vozidel

IVECO BUS, přední představitel na poli udržitelné mobility a novátorských řešení veřejné dopravy na evropském trhu, oficiálně dodal prvních 15 hybridních elektrických autobusů Urbanway společnosti STIB-MIVB (Brussels Intercommunal Transport Com pany).

Tato dodávka navazuje na rámcovou smlouvu na 141 vozidel podepsanou loni v září, která má být realizována do roku 2020.

Stéphane Espinasse, IVECO BUS brand leader, předal oficiálně prvních 15 kloubových hybridních elektrických autobusů Urbanway z celkově objednaných 141 vozidel generálnímu řediteli společnosti STIB – MIVB Brieucovi de Meeûs. Tato symbolická událost navazuje na podpis pětileté rámcové smlouvy loni v září a oslavuje zařazení těchto vozů do přepravní sítě. Dodávky budou realizovány v průběhu dvou let. Jejich první část v počtu 75 vozidel bude dodána do září a druhá v průběhu první poloviny roku 2020.

Mimořádně přátelský k životnímu prostředí, kombinuje hybridní model Urbanway skvělé možnosti usnadnění přístupu a vysokou kapacitu cestujících. Jeho nízká podlaha zjednodušuje pohyb pasažérů. Komfortní zóna vyhrazená pro uživatele se speciálními potřebami a modulární oblasti umožňují přepravu vozíčku nebo dětských kočárků. Nabízí kapacitu až pro 103 cestujících.

Model, který nabízí skutečné ekonomické a ekologické výhody, významně snižuje škodlivé emise a spotřebu paliva. Toto vozidlo kombinuje elektrický trakční systém s motorem Euro VI a systém ukládání energie nejnovější generace a zajišťuje tak čistší řešení mobility při současném zachování výkonu. Systém řízení poháněcí soustavy optimalizuje spotřebu paliva a emise a současně rekuperuje a ukládá kinetickou energii, která vzniká při brždění.

Kromě toho funkce „Arrive & Go“ umožňuje provoz v 100% elektrickém režimu s nulovými emisemi při přiblížení k autobusové zastávce a semaforu a odjezdu od nich. Spotřeba paliva na vozidlo je o 30 % nižší a také emise CO2 mohou být až o 30 % nižší v porovnání s dieselovými autobusy, což se rovná snížení vypouštěných plynů CO2 o 35 tun za rok. Znamená to, že se do ovzduší každý rok nevypustí takové množství těchto plynů, které se rovná hmotnosti dvou autobusů. Další zlepšení výkonu přináší motor Tector 7 286hp kompatibilní s druhou generací biopaliva HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) vyráběný společností FPT Industrial, což je značka pohonných jednotek společnosti CNH Industrial. Emise uhlíku je tak možné snížit v porovnání se standardním dieselovým motorem až o 90 %.

Další okamžitou výhodou z hlediska pohodlí pro cestující, řidiče a obyvatele je tichý provoz.

„S potěšením sledujeme zařazení těchto prvních vozidel do provozu. Tato dodávka představuje pro společnost STIB-MIVB první stupeň úspěšného přechodu na udržitelnou mobilitu.

IVECO BUS je hrdé na to, že může být při tomto procesu klíčovým partnerem a využití jejích produktů ve službách městu Brusel a jeho obyvatelům dokládá uznání jejích odborných znalostí a vedoucího postavení. Je to zcela zřetelná cesta směrem k elektromobilitě,“ dodal na konci tohoto slavnostního aktu představitel značky IVECO BUS Stéphane Espinasse.

Brussels Intercommunal TransportCompany (STIB-MIVB) je přední belgická společnost zajišťující veřejnou městskou dopravu. Obsluhuje 19 samosprávných částí v bruselském regionu a také 11 dalších na předměstí a pokrývá tak celkovou oblast 241,5 km². Zajišťuje přepravní služby pro více než 1 100 000 obyvatel a také několik tisíc dojíždějících. Síť STIB-MIVB zahrnuje dvě linky metra, 17 tramvajových linek, 50 autobusových linek a 11 nočních autobusových linek. Podle počátečních odhadů využilo v roce 2018 služby STIB-MIVB více než 417 milionů cestujících.

Přečtěte si také

Back to top button