Silniční doprava

Scania získala potřetí v řadě prestižní ocenění Green Truck

Scania R 450 získala ocenění Green Truck 2019 a stala se tak ve své třídě nejúspornějším a nejekologičtějším nákladním vozidlem. Po třetím vítězství v řadě za sebou tak Scania získává hattrick.

Green Truck 2019 je velký německý srovnávací test zaměřený na spotřebu paliva. Organizují ho odborné časopisy VerkehrsRundschau a Trucker, které tentokrát do tohoto porovnání zahrnuli celkem 13 vozidel. Scania R 450 vyhrála na 353 kilometrů dlouhém testovacím úseku s nejnižší průměrnou spotřebou paliva 23,25 litrů nafty na 100 kilometrů, nejnižšími emisemi (CO2e) 738 gramů na kilometr a přitom všem bodovala nejvyšší průměrnou rychlostí 80,42 km/h.

„Pro společnost Scania je to velká čest! Zejména proto, že je to již naše třetí vítězství v řadě. Ocenění Green Truck 2019 jen ukazuje to, co naši zákazníci na celém světě již moc dobře vědí: že Scania R 450 je mimořádně úsporné nákladní vozidlo, “říká Alexander Vlaskamp, ředitel Scania Trucks.

Podíl společnosti Scania na trhu v Evropě také zaznamenal úspěch. V prvním čtvrtletí roku 2019 se vyšplhal na rekordních 19,1%. Scania se také v tomto období stala nejprodávanějším nákladním vozidlem v České republice i na Slovensku.

Další vozidlo Scania s označením „G 410“ se umístilo na třetím místě s průměrnou spotřebou 24,02 litrů nafty na 100 kilometrů a emisí skleníkových plynů (CO2e) 762 gramů na kilometr.

K nákladním vozidlům byl připojen návěs a celková hmotnost soupravy činila necelých 32 tun. Výkon motoru mohl být maximálně 500 koní, ale jak se v testu ukázalo, nejlepších výsledků dosahovaly vozidla s výkonem kolem 450 koní.

„Toto ocenění putuje do Södertälje již potřetí za sebou. Tuto vítěznou sérii ale budou chtít někteří konkurenti v příštím roce určitě ukončit,“ poznamenává VerkehrsRundschau. 

Přečtěte si také

Back to top button