Logistika a sklady

Kuriózní zásilky k proclení i transportu: oplodněná vejce pro líhnutí i březí jalovice

Celní broker Gerlach řeší každý měsíc velmi netypické až kuriózní zásilky k proclení a následné přepravě. „Nedávno to byla série vzácných dravců, kteří putovali z Česka do Bahrajnu. V poslední době jsme vyclili také poníky, oplodněná vejce pro líhnutí, hlodavce určené pro zvířata, dostihové koně či plemenné čistokrevné březí jalovice,“ usmívá se šéf společnosti Gerlach, která odbaví více než půl milionu zásilek ročně.

Vzácní dravci odlétli do Bahrajnu. Letadlem

Přečtěte si také

„Zhruba každé čtvrté vývozní celní prohlášení vystavujeme pro exportéry a mnohdy jde o netypické zásilky s nádechem Orientu, jako je transport 18 kříženců vzácných dravých ptáků – sokola stěhovavého a raroha loveckého. Od chovatele z malé vesničky na Klatovsku putovali dravci za speciálních přepravních podmínek letecky až do Bahrajnu. U zvláštních zásilek, jako byla tato, jsme museli vyřídit vedle běžných dokumentů také CITES, což je doklad potřený k držení chráněných živočichů. Jde o poměrně náročné procedury a za pochybení při neodborném vývozu na vlastní pěst hrozí pokuty až do 1,5 milionu korun,“ přibližuje Luděk Procházka, generální ředitel společnosti Gerlach. 

Zásilky za stovky milionů korun

Expert na clo Luděk Procházka na závěr dodal, že mezi nejdražší zásilky s hodnotou ve stovkách milionů letos patřily vývozy investičních celků, výzkumných center, elektronových mikroskopů nebo vojenské techniky. V dovozu s obdobnou hodnotou převládají léčiva, ale často se jedná i o dovozy výrobních linek, rentgenových center či diskových polí.Vedle potřebných dokumentů jako je CITES firmy často potřebují další důležité doklady, například o původu zboží, které jim slouží k přiznání nulového nebo sníženého cla.

Přečtěte si také

Back to top button