Logistika a sklady

DB Schenker nasazuje road train na další tuzemskou linku

Logistická společnost DB Schenker se rozhodla rozšířit využití silničních vlaků, tzv. road trainů.

Již pátým rokem je úspěšně využívá na trase Praha – Brno, nově bude road train jezdit také jako denní spojení na lince mezi Rudnou u Prahy a Libercem. Souprava ulehčí vytížené trase protínající Mladou Boleslav a zároveň bude mít příznivý vliv za životní prostředí díky ušetřeným emisím CO2.

Přečtěte si také

Ačkoliv jsou velkokapacitní soupravy běžné zejména pro australské nebo americké silnice, své místo si najdou i na českých dálnicích. Linka z Rudné do Liberce je už druhá, na kterou DB Schenker nasadila road train – už od května 2014 jezdí podobná souprava mezi centrálním překladištěm v Rudné u Prahy a Brnem.

Silniční vlak je včetně tahače dlouhý 25,25 m a skládá se z 13,6 m dlouhého box traileru a 7,7 m dlouhého double deck přívěsu. Protože je delší o 3,5 m než je v Česku maximálně povolená délka 22 m, jeho provoz vyžaduje povolení od Ministerstva dopravy a Policie České republiky. Povolení se vydává na dobu 3 měsíců, přičemž úřady prověřují, zda trasa vede po dálnicích, vzdálenost skladu musí být kratší než 10 kilometrů a trasa nesmí křižovat železniční trať.

Nejen kvůli dodatečnému přívěsu, ale také díky speciálním dvojitým podlahám má silniční vlak několikanásobně větší přepravní kapacitu než běžný kamion. Silniční vlak uveze najednou celkem 106 palet oproti běžně používaným návěsům, které jich uvezou pouze 68. To znamená, že už dvě tyto soupravy odvezou více zboží než tři kamiony, které jezdily dříve.

„Díky road trainu nemusíme na lince z Prahy do Liberce vypravovat tolik standardních kamionů, což ve finále znamená až pětinu ušetřených emisí,“ říká Tomáš Holomoucký, ředitel společnosti DB Schenker. Kromě ekologie hrála v rozhodnutí o nasazení silničních vlaků také efektivita přepravy na lince, která díky mladoboleslavské automobilce z logistického hlediska dlouhodobě patří k nejvytíženějším úsekům v zemi.

 

Přečtěte si také

Back to top button