Logistika a sklady

Připraveni k odletu: Transatlantický obchod pomáhá produkci dopravních letadel

Přední světový poskytovatel logistických služeb DB Schenker vyvinul efektivnější systém transportu a logistiky pro montážní linku společnosti Airbus v americkém městě Mobile v Alabamě.

Potvrdil tak sílu euro-amerických obchodních vztahů, přispěl k vyšší zaměstnanosti v lokalitě, a hlavně umožnil Airbusu zefektivnit logistické operace.

Airbus se s DB Schenker spojil s cílem vyvinout logistický plán, do něhož by se mohla zapojit i námořní plavidla, která má výrobce k dispozici. Ta v současnosti každý měsíc přepraví čtyři kompletní soupravy dílů (tzv. lodní sety) pro montáž letadel. Díky novému speciálnímu roll-on/roll-off terminálu, nákladním říčním lodím a novému vybagrovanému úseku řeky nyní může Airbus přepravovat komponenty také na větších plavidlech.

DB Schenker ve spolupráci s místními dodavateli zrenovoval molo přímo ve výrobním areálu a také nový letecký hangár. Díky tomu je možné doručovat a montovat letecké díly v režimu just-in-time.

Tanguy Largeau, Head of Vertical Market Aerospace ve společnosti DB Schenker říká, že ke snížení objemu silničních přeprav přistoupili neobvyklým způsobem a sice tím, že po vzoru evropských logistických operací Airbusu organizovali transport dílů po vodě: „Navrhli jsme řešení a zorganizovali jsme projekt, koordinovali jsme jeho realizaci a ve spolupráci s dodavateli, místní samosprávou, a hlavně samotným Airbusem se tento rozsáhlý projekt podařilo zdárně dotáhnout,“ zhodnotil Largeau.

Společnost Airbus využila tento nový logistický proces poprvé v květnu loňského roku. Michael L. Schoenfeld, senior viceprezident a ředitel divize zakázkové logistiky DB Schenker v USA říká, že inovativní přepravní koncept umožňuje Airbusu zvýšit produkci, maximálně využít dostupné vodní trasy v okolí, a také využít již existující infrastrukturu, která zahrnuje i molo postavené a využívané během 2. světové války.

Výsledky spolupráce se pozitivně promítnou do americké i evropské ekonomiky, projekt pomohl vytvořit obchodní příležitosti a pracovní místa pro místní dodavatele. „Byli jsme postaveni před velkou výzvu a podařilo se nám ji zdolat pomoci inovativního přístupu. Do projektu byla zapojena řada divizí napříč DB Schenker a jeho úspěch je výsledkem podnikatelského ducha naší společnosti,“ dodal Schoenfeld. 

Přečtěte si také

Back to top button