Logistika a sklady

Prologis oznámil výsledky svých evropských aktivit za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2018

Prologis, Inc., globální lídr v oblasti logistických nemovitostí, oznámil výsledky svých evropských aktivit za čtvrté čtvrtletí i celý rok 2018.

Provozní výsledky
Společnost podepsala nové nájemní smlouvy na prostory o rozloze 205 059 metrů čtverečních a smlouvy o prodloužení nájmů zahrnující 385 501 metrů čtverečních. V roce 2018 objem celkových nájemních aktivit dosáhl 3,06 milionu metrů čtverečních, oproti předchozímu období tak jde o očekávaný pokles.

K významným novým pronájmům ze čtvrtého čtvrtletí se řadí:

20 150 metrů čtverečních pro společnost Maurice Ward Group v Prologis Park Pilsen II v České republice
25 707 metrů čtverečních pro společnost ID Logistics v Prologis Park Clesud ve Francii
21 869 metrů čtverečních pro společnost Transport International Transmec ve francouzském Isle D´Abeau
15 986 metrů čtverečních pro společnost Picnic v nizozemském Prologis Park Eemhaven
10 339 metrů čtverečních pro automobilového giganta v německém Prologis Park Munich Neufahrn
Prologis Park Brno, Česká republika
„Situace našeho portfolia nikdy nebyla lepší,” řekl Ben Bannatyne, prezident Prologis Europe. „Poptávka je na zdravé úrovni, náš víceletý prodejní program jsme úspěšně dokončili ještě před plánovaným termínem a výnosy z něho jsou alokovány do výstavby. V současnosti se soustředíme na zhodnocení rostoucích nájmů a výhod, které plynou z šíře našeho zaměření, a to včetně intenzivní orientace na služby zákazníkům, díky kterým můžeme řešit jejich problémy
a zlepšovat naše vzájemné vztahy.

Rozmístění kapitálu
Ve čtvrtém čtvrtletí zahájila společnost výstavbu 12 nových projektů v České republice, Francii, Itálii, Nizozemsku, na Slovensku a ve Spojeném království o celkové rozloze 287 783 metrů čtverečních, 31,1 procenta z toho přitom tvořily projekty na míru a 68,9 procenta výstavba spekulativní.

V průběhu roku 2018 Prologis zahájil výstavbu 15 projektů na míru a 22 spekulativních projektů s celkovou rozlohou 918 076 metrů čtverečních, z čehož je již 47,6 procenta předpronajato.

Ve čtvrtém čtvrtletí byla mimo jiné zahájena výstavba:
spekulativní budovy s plochou 49 700 metrů čtverečních v Prologis Park Dirft III ve Spojeném království
spekulativní budovy s plochou 39 400 metrů čtverečních v českém Prologis Park Brno
30 176 metrů čtverečních rozsáhlého rozšíření prostor na míru v nizozemském Prologis Park Tilburg
spekulativní budovy o velikosti 22 084 metrů čtverečních v italském Prologis Park Siziano
Prologis Park Pilsen II, Česká republika

„I nabídka byla ve čtvrtém čtvrtletí na zdravé úrovni a spolu s hlasitou poptávkou po okamžitých prostorách a pokračující nízkou mírou neobsazenosti umožnila přiměřený nárůst spekulativní výstavby,“ dodal Bannatyne. „Tržní podmínky přetrvávají velmi dobré, poptávka je různorodá a široká, zatímco nabídka zůstává disciplinovaná. Mezi naše nejsilnější trhy patří Německo, Nizozemsko, Česká republika, Itálie, Španělsko, Maďarsko a Švédsko – v pořadí dle čistých provozních příjmů.“

Další aktivity
Prologis získal šest budov o celkové rozloze 105 367 metrů čtverečních na území Nizozemska, Španělska, Švédska a Spojeného království a dále šest pozemků s celkovou pronajímatelnou plochou 218 323 metrů čtverečních v České republice, Francii, Itálii a Nizozemsku. Za celý rok 2018 pak Prologis získal budovy o souhrnné ploše 157 663 metrů čtverečních a pozemky o celkové rozloze 1,7 milionu metrů čtverečních.

Odprodáno bylo 57 budov o souhrnné ploše 1,06 milionu metrů čtverečních v Německu, Francii, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku a ve Španělsku. Společnost také prodala devět pozemků o celkové ploše 780 698 metrů čtverečních ve Francii, Itálii, Maďarsku a Polsku. Za celý rok 2018 bylo prodáno 1,75 milionu metrů čtverečních budov a 1,38 milionu metrů čtverečních pozemků.

Ke konci čtvrtletí Prologis v Evropě vlastnil, ať již formou výhradního vlastnictví nebo spoluúčasti v investičních podnicích, nemovitosti a developerské projekty o celkové rozloze 16,3 milionu metrů čtverečních.

 

Přečtěte si také

Back to top button