Logistika a sklady

Konec roku 2018 v logistice: výrazně stoupají dovozy hraček a tištěných cizojazyčných knih

Konec roku v Česku provázejí stoupající dovozy hraček a tištěných knih ze zahraničí, které patří v mezi nejčastěji proclívané komodity, shrnuje Luděk Procházka ze společnosti Gerlach poskytující celní služby.

Hitem letošních Vánoc jsou podle něj interaktivní panenky, plyšované hračky nebo roboti. U větších dětí zabodují elektrické hoverboardy, skateboardy a koloběžky. „Mezi dováženými knihami dominují publikace v angličtině,“ doplňuje Jan Kanzelsberger mladší, ředitel největší sítě knihkupectví u nás. „Trendem jsou také sběratelská autíčka,“ přidává se za společnost Abrex Jan Mizera.

Dovozci modelů autíček musí hlídat ochranu značek automobilek
„Dovoz proclívaných hraček před Vánoci stoupnul o 21 %. Mezi hlavní vývozce patří Čína, u části se jedná o také Hongkong a Vietnam. U dovážených hraček si musí dovozci dát pozor na ochranu obchodních značek, což platí dokonce i pro modely autíček s logem příslušné automobilky. Překvapením jsou pro nás dovozy tištěných knih, které vyskočily o 12 %. Tento sortiment je navíc osvobozen od placení cla,“ říká Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby tuzemským dovozcům i vývozcům.

Kanzelsberger: největší hlad je po knihách v angličtině
Průnik dovážené cizojazyčné literatury na předvánoční trh komentuje také Jan Kanzelsberger mladší, ředitel největší sítě knihkupectví v Česku. „Je zde jasně patrný vývoj jazykové vybavenosti. Lidé si dnes umí přečíst knížku v originále, což samozřejmě jako knihkupectví reflektujeme. Zdaleka největší zájem je o knihy v angličtině, dále pak v menší míře po německých titulech a dalších, doplňujících jazycích, jako je například francouzština nebo italština. Máme také vlastní oddělení hudebnin se specializovanými tituly, které se dováží ze zahraničí, ať už pro klasickou nebo moderní hudbu.“

Dovozci hraček z Číny přecházejí na vlastní výrobu v Česku
Silný sortiment na předvánočním trhu jsou dovozové hračky, nicméně začíná se objevovat nový zajímavý trend: navracet jejich výrobu zpátky do Česka. Jednou z firem, které hračky původně dovážely a nově je vyrábějí i v tuzemsku, je Abrex, výrobce autíček. „V Asii teď vyrábíme série aut po desítkách tisících kusech. V Česku ale máme možnost vyrábět i menší série, které jsou i sběratelsky atraktivnější,“ říká ředitel Abrexu Jan Mizera. Důvodů k návratu je prý více. „Naše dodavatele stále více trápí nedostatek zaměstnanců. Většina dělníků přechází do automotive průmyslu a elektroniky. Navíc mají tamnější výrobci odlišný způsob práce a uvažování. Stalo se nám, že jsme na modelech dělali 4 různé druhy kol. Ale ve fabrice to nezvládali hlídat a chodila nám autíčka se třemi i čtyřmi různými koly místo kompletních sad,“ uzavírá Mizera.

 

Přečtěte si také

Back to top button