Logistika a sklady

GEFCO vloni v Česku utržilo téměř 3 mld. korun

Rekordní nárůst sleduje v počtu přepravených vozů.

GEFCO v České republice v roce 2017 poprvé dosáhlo obratu téměř 3 mld. korun. Meziročně vzrostl obrat společnosti o více než 5 %, o 30 % se zvýšil počet přepravených hotových vozů, jichž GEFCO přepravilo celkem 134 tisíc. Pozitivní trend vykazuje i pozemní přeprava, oblast skladování i divize Forwarding. Do výsledků roku 2017 se pozitivně promítly některé nově uzavřené kontrakty s klienty v rámci vloni vytvořeného geo-regionu; nejen pro ně navýšila kapacitu klíčová pobočka společnosti v Brně a byly otevřeny nové skladové prostory v Divišově u Prahy. I v období minimální nezaměstnanosti uvádí firma nízkou míru fluktuace zaměstnanců, nové pobočky personálně obsadila v rekordním čase 6 týdnů.

„Výsledky roku 2017 potvrdily nejen globální pozitivní trend v logistice, ale především naši silnou pozici na českém trhu,“ hodnotí dosažené hospodářské výsledky Aleksander Raczynski, generální ředitel GEFCO v České republice. „GEFCO vykazovalo kontinuální růst i v předchozích letech, v roce 2017 jsme ale poprvé atakovali rekordní hranici obratu 3 mld. korun,“ zdůrazňuje Raczynski a dodává, že k rekordním výsledkům přispěla nejen strategie diverzifikace klientského portfolia, ale také vytvoření nových strategických celků v rámci skupiny GEFCO, k jejichž zformování došlo v polovině loňského roku. „Obrat společnosti vzrost meziročně o více než 5 %, podle prvních výsledků roku 2018 očekává společnost GEFCO podobný vývoj i v tomto roce,“ dodává Aleš Pém, Cluster Finance manager pro Česko a Slovensko.

Roste pozemní přeprava i oblast skladování
V roce 2017 zaznamenalo GEFCO nárůst v oblasti pozemní přepravy. „S tím je úzce spojen také segment skladování, kde došlo též k meziročnímu růstu,“ uvádí Bogdan Ionita, Cluster Transport & Logistics manager pro Česko a Slovensko společnosti GEFCO. Růst aktivit i podílu společnosti na českém trhu potvrzuje i otevření deváté pobočky – skladu v Divišově u Prahy a přestěhování pobočky v Brně do nových, moderních prostor o rozloze 4 500 m2, odpovídajících aktuálním potřebám dlouhodobých klientů společnosti nejen z oblasti automobilového průmyslu. „Brněnská pobočka je pro nás klíčovým bodem v rámci vloni vytvořeného geo-regionu Česko-Slovensko,“ upřesňuje informace obchodní ředitelka GEFCO v České republice, Eva Odstrčilíková. Fakt, že je nové uskupení plně funkční a přináší první výsledky v podobě nově uzavřených smluv, dokazuje rozšíření spolupráce s některými klienty na oba trhy, slovenský i český.

Logistika hotových vozů stále dominuje
Rekordní nárůst, téměř 30 %, zaznamenal v roce 2017 segment přepravy hotových vozů. GEFCO jich v průběhu dvanácti měsíců převezlo téměř 134 tisíc, a to jak v rámci lokálního trhu, tak i do zahraničí. „Již v roce 2016 jsme zaznamenali skokový nárůst v oblasti distribuce aut na českém trhu a výsledky roku 2017 potvrzují naši pozici největšího evropského operátora v logistice hotových vozů,“ uvádí Phillip Schmitt, FVL manažer společnosti. Většina vozů je distribuována z kolínské pobočky, kde GEFCO vozy nejen skladuje, ale i postprodukčně upravuje. 

Divize Forwarding
„Ačkoliv jsme vnitrozemskou pobočkou, v průběhu roku 2017 jsme zajistili přepravu 3 269 tun zboží námořní dopravou a 1 658 tun letecky,“ popisuje Lucie Svobodová, ředitelka divize Forwarding. V meziročním srovnání rostla též železniční přeprava po tzv. hedvábné stezce ze Střední Evropy do Číny. „Již druhý rok pozorujeme zvýšenou poptávku klientů po transkontinentální železniční přepravě na východ do Ruska a Číny,“  říká Svobodová a jako hlavní důvod rostoucí obliby železnice na trase Česko-Čína uvádí velkou kapacitu, nízké náklady, kratší dobu přepravy i možnost vyššího zabezpečení přepravovaného nákladu, než bylo dříve. 

GEFCO roste, zaměstnanci zůstávají
„Jsme si vědomi toho, že bez stabilního zaměstnaneckého týmu bychom tak dobrých výsledků nebyli schopni dlouhodobě dosahovat,“ říká generální ředitel Aleksander Raczynski. Zaměstnanecké řady společnosti se rok od roku rozrůstají, díky stabilitě společnosti, péči o zaměstnance a systému benefitů je ale zaměstnanecká základna společnosti GEFCO v České republice poměrně stabilní i v době s velmi nízkou mírou nezaměstnaností. „Zájem o zaměstnance a dobré podmínky pro práci, které u nás mají, potvrzuje velice nízká míra fluktuace zaměstnanců i fakt, že jsme pro nově otevřené a rozšířené pobočky nabrali nové lidi v průběhu šesti týdnů,“ uvádí Lenka Jírovcová, HR manažerka společnosti GEFCO. Firma dnes v České republice zaměstnává již více než 360 lidí.

Přečtěte si také

Back to top button