Letecká doprava

Rok 2020 bude podle Emirates SkyCargo příznivější než ten minulý

Na počátku nového desetiletí se Emirates SkyCargo, největší světová nákladní letecká společnost, zaměří na podporu globálního obchodu a pohybu zboží, a to prostřednictvím vývoje inovativních produktů a investic do infrastruktury.

„Pro leteckou nákladní dopravu byl minulý rok náročný. Hospodářská nejistota a nepokoje na klíčových trzích negativně ovlivnily rozvoj tohoto odvětví. Pro nás to ale byla příležitost k přehodnocení naší dosavadní činnosti a impulsem pro udržení pozice na trhu, a to prostřednictvím naší nabídky specializovaných produktů, nadstandartním přístupem, investicemi do infrastruktury a schopností reagovat na měnící se poptávku zákazníků,“ řekl Nabil Sultan, Senior Vice president Emirates Divisional Cargo.

„Ekonomické predikce pro rok 2020 jsou pozitivnější. Letecká nákladní doprava má díky lepší hospodářské situaci a růstu obchodu dosáhnout mírného oživení. Se závazkem naší společnosti „doručeno tak, jak bylo slíbeno“, který je podporovaný globální sítí 155 destinací s centrálou v Dubaji, moderní leteckou flotilou a terminály SkyCentral, se Emirates SkyCargo nachází v dobré výchozí pozici pro podporu obchodu a ekonomického růstu v souladu s dubajskou strategií Silk Road,“ pokračuje Sultan.

„Také s blížící se výstavou Expo 2020, která bude zahájena v Dubaji v říjnu, očekáváme prudký nárůst pohybu zboží, a tudíž nadále spolupracujeme s našimi partnery na poskytování specializovaných leteckých služeb v nákladní dopravě,“ dodává Nabil Sultan.

Specializované produkty
Společnost Emirates SkyCargo pokračoval ve vývoji specializovaných produktů určených pro jednotlivá odvětví i v roce 2019. Emirates Delivers je nová e-commerce platforma, která umožňuje nakupovat produkty z jakéhokoli amerického maloobchodu, a zákazníkům mohou být tyto produkty doručeny v rámci Spojených arabských emirátů. Tato platforma je součástí širší strategie Emirates SkyCargo, která ji využívá na propagaci Dubaje jako centra pro e-commerce obchodování pro zákazníky sídlící na Blízkém východě, v Asii a Evropě. V roce 2020 se dostupnost této platformy rozšíří na další trhy.

Také ostatní produkty z portfolia Emirates SkyCargo vzbuzují značný zájem.

  • Emirates Fresh pod hlavičkou Emirates SkyCargo přepravilo více než 400 tisíc tun zboží, které podléhá rychlé zkáze. V listopadu a prosinci 2019 se uskutečnilo devět nepravidelných letů ze Santiaga v Chile, které přepravovalo pouze třešně.
  • Během roku 2019 bylo prostřednictvím Emirates AOG, která je určena pro rychlou přepravu letadlových dílů, přesunuto na celkem šest kontinentů téměř 11 tisíc zásilek.
  • Objem luxusního zboží, které bylo přepraveno pod Emirates Safe VAL společnosti Emirates SkyCargo, meziročně vzrostl o 6 %.
  • V roce 2019 vzrostla o 12 % poptávka po Emirates Pets určené pro přepravu domácích mazlíčků.

Charterové lety Emirates
Kromě pravidelných osobních a nákladních letů nabízí Emirates SkyCargo možnost využívat také nepravidelné (charterové) lety. Dopravce během roku 2019 uskutečnit téměř 370 charterových letů. Tyto spoje pomohly přepravit například zboží určené na místa postižená přírodní katastrofou, vybavení pro hudební koncerty, květiny a další zboží, které podléhá rychlé zkáze.

Rozvoj farmaceutických koridorů
V roce 2019 společnost Emirates SkyCargo představila nové manipulační zařízení určené pro přepravu farmaceutického nákladu na letišti v Chicagu, které je důležitou základnou pro Emirates SkyCargo. Zařízení je vybaveno zónami pro regulaci teploty, skladem pro manipulaci se zbožím a rampou s přímým přístupem. Veškerá přeprava farmaceutického zboží se řídí EU GDP certifikací, což zaručuje bezpečné zacházení a přepravu léků. V listopadu 2019 Emirates SkyCargo přesunula farmaceutické operace také na letiště v Kodani.

Tyto iniciativy mají za cíl zvýšit ochranu farmaceutického nákladu, a to nejen v Dubaji, ale ve všech koridorech. Během roku 2019 Emirates SkyCargo spolupracovala s klíčovými destinacemi po celém světě a došlo k postupnému rozšíření farmaceutických stanic z 12 na 25. Díky lepší spolupráci se také zvýšil objem přepraveného zboží, například od implementace nového zařízení v Chicagu došlo ke dvojcifernému nárůstu objemu.

Provoz na letišti
V roce 2019 terminály SkyCarral společnosti Emirates SkyCargo v Dubaji přepravily každou vteřinu v průměru 4 jednotky nákladu. Přes 700 zaměstnanců zvládne během dne zpracovat až 360 tisíc zásilek, což umožňuje Emirates s více než 270 letadly přepravit přibližně 7 tisíc tun nákladu každý den. To odpovídá 60 plně naloženým Boeingům 777.

Celkem 49 nákladních vozů, včetně 12 chladírenských, absolvovalo v roce 2019 v průměru 175 jízd mezi dvěma nákladními terminály v Dubaji. Tento systém nákladní dopravy pomohl přepravit zásilky za méně než pět hodin. Celkově bylo mezi oběma letišti přepraveno více než 307 tisíc tun nákladu, od zahájení přepravy v roce 2014 je to více než 1,6 milionů tun nákladu.

Doručeno tak, jak bylo slíbeno
Závazek Emirates SkyCargo „doručeno tak, jak bylo slíbeno“ byl v roce 2018 posílen aplikací Cargo IQ. Společnost také zřídila operační středisko Cargo Operations Control Center, které nepřetržitě sleduje průběh nákladní přepravy. V roce 2019 dopravce sledoval více než 1,5 milionu zásilek pomocí této aplikace.

 

Přečtěte si také

Back to top button